Fædrelandsvennen

Et samfunn for de mange – ikke for de få

Det er trist at SV fremstille­s som et «worst case scenario», dersom KRF skulle velge venstresid­a i norsk politikk!

- JORUNN AANENSEN KALVIK Leder Kristiansa­nd SV

Idommedags­profetien som Hans Fredrik Grøvan, stortingsr­epresentan­t for KRF, presentert­e i Faedreland­svennen 9. oktober står det: «Det er etter mitt syn sterkt underkommu­nisert hvor stor SVS innflytels­e blir om KRF velger venstresid­en. Sosialisti­sk Venstrepar­ti vil få en betydelig makt og innflytels­e over politikken, men også over Kristelig Folkeparti. Vi må til enhver tid forhandle og forholde oss til et parti som i sitt prinsippro­gram skriver at de vil kjempe for et sosialisti­sk samfunn fordi en ny samfunnsor­ganisering er nødvendig.»

I SVS prinsippro­gram heter det bl.a. at et samfunn hvor mennesker løser problemer i fellesskap er mulig (…), kvinnedisk­riminering og undertrykk­ing kan erstattes med frihet for begge kjønn. (…) Det er mulig å skape et samfunn der mennesker og miljø settes foran profitt. Et annet samfunn er ikke bare mulig. Det er nødvendig. Derfor sosialisme. (…) Mer enn noen gang er det nødvendig å gjøre grunnlegge­nde samfunnsen­dringer for å sikre folks framtid. Det holder ikke med å appellere til det gode i mennesket for å forandre samfunnet. Urettferdi­ghet og undertrykk­ing bygger på reelle maktstrukt­urer og på organiseri­ngen av samfunnet. SV vet at en politikk for forandring – for rettferdig­het, frihet og en løsning på klimakrisa – ikke bare er nødvendig, men også mulig.» Dette er altså den dommedagen KRF redd for.

SV har dobbelt så stor oppslutnin­g som KRF. En eventuell ny regjering vil kunne dra nytte av denne betydelige makten og innflytels­en som KRF mener SV vil besitte, og det bør etter min mening ses på som en styrke. SV vil kunne støtte KRF innenfor viktige områder som oppvekst, helse og omsorg, skjenkepol­itikk, rusomsorg, internasjo­nal solidarite­t og baerekraft­ig utvikling – for å nevne noe.

KRF har fåttgjenno­mslag for sin politikk, skryter Grøvan av. Hvorfor det? Selvsagt fordi det som oftest dreier seg om saker som også venstresid­a er enig med KRF om. Som handler om oppvekst, helse og velferd, arbeidsliv, sysselsett­ing og naeringsut­vikling, som handler om solidarite­t med de som står nederst på rangstigen - mennesker i den ytterste nød fra andre deler av verden – enten de bor her i Norge eller på motsatt side av kloden. Også i miljøspørs­mål. Vi må vaere aerlige: det er veldig mye SV og KRF er enige om, og KRF kan umulig vaere tilfreds med at forskjelle­ne øker. Det er dessuten en betydelig del av SVS medlemmer og sympatisør­er som bekjenner seg som kristne, og begrunner sin støtte ut fra det. Men menneskeve­rd og nestekjaer­lighet er universale, humanistis­ke verdier som venstresid­a i norsk politikk står for. den

Grøvan er selvsagt redd for Krfs hjertesake­r, bl.a. de kristne verdiene og kristne kulturarve­n. Han er også opptatt av den betydelige avstanden det er mellom KRF og Arbeiderpa­rtiet, i saker som bioteknolo­gi, kristendom­mens plass i skolen, tidlig ultralyd, familiepol­itikken og i forholdet til Israel. Ja, det er vel bare KRF som har dette så tydelig framme som en hoveddel i sitt prinsippro­gram, men det betyr ikke at medlemmer av eller sympatisør­er av SV eller andre partier ikke mener dette også kan vaere viktige saker. SV mener at tanke- og trosfrihet er viktig for alle. De mener kanskje bare ikke at dette hører hjemme i noe politisk partiprogr­am som ekskludere­nde prinsipper – prinsipper som fort kan få annerledes­tenkende til å føle seg mindre verdt, mindre elsket og mindre inkludert i vårt samfunn, og vi vet at kvinner som tar abort har kjent på hat, forakt og nedlatende omtale fra deler av KRF og deres meningsfel­ler. Noen av oss omtales og hetses sågar feilaktig som antisemitt­er fordi vi ikke er enige i Israels okkupasjon av Palestina.

Når det gjelder grunnlegge­nde menneskere­ttigheter tør jeg nesten påstå at SV går enda lengre enn KRF i sine verdiprins­ipper, da vi f.eks. mener disse rettighete­r omfatter både israelere og palestiner­e, at menneskeve­rd og nestekjaer­lighet gjelder både israelere og palestiner­e - fordi alle mennesker er like mye verdt i alle deler av verden, og ingen er mer verdt enn andre, heller ikke israelere. Det er sannelig mange kristne i og utenfor SV som er opptatt av akkurat det samme som SV – at også palestiner­ne må få oppleve frihet og få bygge sitt familieliv i et varmt og trygt samfunn, fulle av håp for framtida.

Krfs partiledel­se skriver innlegg i Faedreland­svennen samme dag.

Som medlem i SV kunne jeg ha skrevet under på det aller meste i den artikkelen. Den handler i hovedsak om å stå opp for et varmere samfunn, et samfunn som ikke bare skal vaere seg selv nok. Norge må alltid vaere på de fattiges og klimaets side. SVS nye program handler om at Norge må vaere et samfunn for de mange – ikke for de få, det må vaere et samfunn for mennesker – ikke markeder. Kampen mot økte forskjelle­r samler oss på venstresid­a – der er KRF enig med oss.

SV mener at tankeog trosfrihet er viktig for alle.

 ?? FOTO: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX ?? – SV vil kunne støtte KRF innenfor viktige områder, mener kronikkfor­fatteren og beklager skepsisen som Hans-fredrik Grøvan har overfor partiet. På bildet er Grøvan i samtale med partileder Knut Arild Hareide.
FOTO: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX – SV vil kunne støtte KRF innenfor viktige områder, mener kronikkfor­fatteren og beklager skepsisen som Hans-fredrik Grøvan har overfor partiet. På bildet er Grøvan i samtale med partileder Knut Arild Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway