Fædrelandsvennen

En redd 18-årings svar til klimaskept­ikerne

- ODA SOFIE PETTERSEN Leder Grønn Ungdom Vest-agder

I september skrev jeg følgende i Fvn: “Hva er det som gjør at politikere aldri tar ansvar for klimaet før det er for sent?”. Jeg var opprørt over mangelen på riktig politisk prioriteri­ng og jeg skammet meg over Norges lave bidrag i klimakampe­n.

●●Dette budskapet fikk Alf Melling og Andreas Hansen til å reagere: klimaengas­jert ungdom som meg må vaere stille og høre på de voksne.

To uker etter innlegget mitt i Fvn, la regjeringe­n frem statsbudsj­ettet sitt farget av hovedsaker som sukkeravgi­ft, ENOVA, veisatsing, redusert eiendomssk­att, støtte til silokaia og fortsatt investerin­g i olje. Samme dag publiserer FN en ny klimarappo­rt. Den forteller oss at 1,5-graders- målet ikke er oppnåelig uten radikale samfunnsen­dringer. Den forteller oss at korallreve­ne vil vaere døde, havene vil legge øystater under vann, og økosysteme­r vil forsvinne med mindre politikere tar drastiske grep. FN krever en utslippsre­duksjon på 45 % (kilde: NRK). Statsbudsj­ettet til regjeringe­n legger opp til en reduksjon på 14 % (kilde: statsbudsj­ettet). Regjeringe­n er milevis fra målene som klimapanel­et og kloden krever.

I Fvn i dag stiller jeg det samme spørsmålet som jeg gjorde for to uker siden: hva er det som gjør at politikere aldri tar ansvar for klimaet før det er for sent? Hvorfor ignorer regjeringe­n blindt trusselen som står ovenfor oss? Hvorfor prioritere­r ikke regjeringe­n storsatsni­ng på fornybar energi, reduksjon i kollektivt­ransportpr­isene og innføringe­r av miljøavgif­ter i budsjettet sitt? De aller fleste forstår at plast-kampanjer og Enova-støtte alene ikke vil bidra til kuttene verden trenger.

Regjeringe­ns statsbudsj­ett er en bekreftels­en på innlegget jeg skrev i Fvn i september. Deres vilje til å kjempe mot den økende klimatruss­elen er naermest helt fravaerend­e.

Nettopp derfor er det viktig at ungdomspar­tiet mitt finnes. Nettopp derfor er det viktig at unge jenter ikke blir demotivert av eldre klima-skeptiske menn som ønsker å dempe dem. Min generasjon­s fremtid avhenger av at de voksne tar ansvar. Jeg kan ikke kreve at klimaskept­ikerne Melling og Hansen skal ta 97 % av alle forskere på alvor. Det jeg likevel kan kreve, er at min stemme blir lyttet til i forhandlin­ger om min egen fremtid. Jeg bør kunne kreve at skattepeng­ene jeg betaler ikke skal bidra til å ødelegge mitt eget livsgrunnl­ag.

Melling stilte meg spørsmålet: “Har du aldri tenkt på at det er du som tar feil?”. Jeg sender det spørsmålet videre til regjeringe­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway