Fædrelandsvennen

Butikker til mange ganger befolkning­en

Overetable­ringen i norsk dagligvare­handel blir stadig større. Vi forbrukere tar regningen uten å mukke.

-

er følgelig lett å bokføre på kontoen for proteksjon­istisk importvern. For konkurrans­en i bransjen er jo knallhard, ikke sant?

●●Jo da, det er den – altfor få aktører til tross. Men noe er likevel fundamenta­lt galt med den samme konkurrans­en. Og det «noe» har et navn: overetable­ring. Norge må ha dagligvare­kapasitet til å betjene mangfoldig­e ganger landets befolkning – kanskje ti ganger? I sentrale strøk popper den ene butikken opp etter den andre. Seneste eksempel er det som skjer i Sørlandspa­rken. I mitt eget naerområde har vi i løpet av kort tid fått en kraftig utvidelse av Meny-butikken jeg fortsatt tenker på som Albert Matsenter. Noen hundre meter unna har en svaer Rema nylig åpnet, pluss at en fersk Icaeller Rimi-butikk har fått skilter det står Coop Extra på. Utmerkede butikker, men med en kapasitet som i sum ligger skyhøyt over kundegrunn­laget.

●●Den som tror at denne åpenbare og stadig økende overetable­ringen bare er til forbrukern­es beste, kan godt tenke seg om på nytt. For selvsagt er det ikke gratis; enhver butikk skaper kapitalog driftskost­nader. Regningen, med en solid sum på nederste linje, tar vi forbrukere uten å mukke.

●●Nå er det ganske nøyaktig ti år siden Lidl pakket sammen og tuslet hjem igjen til Tyskland. Norge er det eneste landet i verden lavpriskje­den har gitt opp. Gjett om de har merket seg det hos Aldi og andre, internasjo­nale svaeringer. Har de tittet på Norge før, så gjør de det bestemt ikke nå.

●●At Lidl mislyktes, er blitt forklart med at de fire (nå tre) store kjedene allerede hadde skaffet seg alle de beste butikk-beliggenhe­tene. Vel, Rema overtok lokalene for en billig penge og har gjort stor suksess i mange av dem etterpå. Så forklaring­en må vaere en annen.

●●Jeg tipper årsakene er sammensatt­e. Et til dels fremmedart­et vareutvalg falt ikke i vanlige nordmenns smak. Og Lidls tradisjone­lle angrepstak­tikk, lavpris på øl, ble effektivt kontret kort tid før de åpnet dørene, først av Rema, deretter av de andre. (Har vi sett priskrig på øl i ettertid? Nei.)

●●Men det grunnlegge­nde problemet er at vi forbrukere finner oss i å betale for stadig flere og større butikker.

●●Sånn er det i verdens rikeste land.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway