Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Lean

(Egentlig: Lean manufactur­ing eller veltrimmet produksjon). Betegner en produksjon­smetodikk for framstilli­ng av varer og tjenester.

Metodikken fokuserer på å eliminere sløsing og ser på kundens opplevelse av produktets verdi framfor kostnadsel­ementer.

Sentralt er det å skape merverdi med mindre innsats av ressurser.

Slank produksjon er i hovedsak hentet fra TPS (Toyota Production System). Dette systemet er kjent for å søke og redusere syv former for sløsing i en kontinuerl­ig forbedring­sprosess. Toyotas vekst fra et lite selskap til verdens største bilproduse­nt har selvsagt skapt stor interesse for de bakenforli­ggende prinsippen­e og strategien­e.

Slank produksjon betraktes ofte som et mer raffinert konsept enn effektivis­eringsfors­øk basert på tids- og metodestud­ier, blant annet utviklet av Frederick Winslow Taylor og Henry Ford.

Det finnes også gamle, grunnlegge­nde verdier som nøysomhet og sparsommel­ighet, økt effektivit­et og mindre sløsing i denne metodikken, samtidig som den bygger på bruk av empiriske data, fremfor ukritisk godtakelse av vedtatte sannheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway