Fædrelandsvennen

Oser av overskudd

Mezzoforte leverte en ellevill konsert i Kilden fredag kveld.

- GUNN-HILDE ERSTAD

●●Fra første låt forstår vi at dette kommer til å bli en minneverdi­g kveld. Her er det bare å stålsette seg og la seg imponere.

Det islandske bandet feirer 41-årsjubileu­m i år. Med sin funk, jazz og fusion ble de det første islandske bandet til å oppnå internasjo­nal suksess da de slapp låten «Garden Party» i 1983. Originalme­dlemmene Eythor Gunnarsson på keyboards, Fridrik Karlsson på gitar, Johann Asmundsson på bass og Gulli Briem på trommer er alle på plass i kveld, sammen med Andreas Andersson på saksofon og Ari Bragi Karason på trompet. Alt er duket for en skikkelig mimrekonse­rt med et variert repertoar fra deres lange karriere.

Etter å ha kjørt på med fullt trøkk, og blant annet den velkjente sangen «Daybreak», roer bandet ned med låten «Beyond The Horizon». Selv om de fleste i salen sikkert har kommet for å høre elleville soloer og unisone riff, er introen her en av kveldens høydepunkt. Karason leverer en melankolsk og sjelfull flygelhorn-solo som går rett hjem. Det blir heller ikke noe mindre storslagen­t når den avsluttes med trommesolo til jubel fra publikum.

Mezzoforte spiller hovedsakel­ig instrument­almusikk, men for anledninge­n har de med vokalist Noel Mccalla som var med bandet på noen pophiter de hadde på 80-tallet. Sammen framfører de «Nothing Last Forever», Al Jerreau sin låt «We’re In This Love Together» og «No Limits». Det blir ikke mer 80-tallsstemn­ing enn sistnevnte, og man kan ikke annet enn å glise.

Ikke misforstå – det var nok av raske unisone riff og imponerend­e soloer i løpet av konserten også. De eminente musikerne fikk alle sin plass i spotlighte­n og leverte den ene eksplosive soloen etter den andre. Samtidig styrer Asmundsson og Briem skuta med stålkontro­ll – et prakteksem­pel på samspill.

Spillegled­en og overskudde­t til musikerne er stor, og de leker seg gjennom hele konserten som avsluttes med den populaere «Garden Party», ekstranumm­er og stående applaus. En to timer lang Mezzoforte-konsert er ikke bare en øvelse for musikeren, men publikum også. Det er mye informasjo­n å prosessere, og selv om bandet gir rom for dynamikk, er det avansert musikk hele veien. Likevel kan man ikke annet enn å la seg imponere av deres musikalite­t.

 ?? FOTO: GUNN-HILDE ERSTAD ?? Det islandske jazzbandet Mezzoforte spilte i Kilden fredag kveld.
FOTO: GUNN-HILDE ERSTAD Det islandske jazzbandet Mezzoforte spilte i Kilden fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway