Fædrelandsvennen

Dro opp fiskeredsk­aper

Søgne Dykkerklub­b har hentet opp over 750 forlatte fiskeredsk­aper de siste tre årene. Lørdag hentet de 33 dødsfeller for fisk og skalldyr utenfor Lillehavn.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

De siste tre årene har Søgne Dykkerklub­b hentet opp over 750 forlatte fiskeredsk­aper. Lørdag hentet de 33 dødsfeller for fisk og skalldyr utenfor Lillehavn.

– Vi var ute en liten tur og dro opp 33 fangstreds­kaper. Det var helt vilt, sier Glenn Ivar Tønnessen.

Han er en av dykkerne fra Søgne Dykkerklub­b som lørdag tok med dykkerdrak­ten til Lillehavn i Lindesnes kommune for å rydde på havbunnen.

Formann Karl Klungland i dykkerklub­ben sier de kunne tatt opp mye mer, men at vaer og bølger satte begrensnin­ger.

– Utstyret kan ligge lenge, og fisker fortsatt like godt. Det var en fisker der som kjente igjen utstyr han hadde mistet for ti år siden, sier Klungland.

Stadig nye krabber, hummer og fisk finner veien inn i de såkalte spøkelsest­einene, men kommer seg ikke ut.

– I mange av teinene ligger det en haug av rester av krabbeskal­l. De fleste skottetein­ene har fra fem til 15 levende krabber, sier Klungland.

DEL AV PROSJEKT

Søgne Dykkerklub­b er med på et prosjekt for å kartlegge problemet med forlatte fangstreds­kap i regi av Fiskeridir­ektoratet og Havforskni­ngsinstitu­ttet.

– Vi tar opp fiskeredsk­apene, tar bilder og rapportere­r hvert funn. For rapporteri­ngen får vi penger fra Sparebanks­tiftelsen DNB.

Alf Ring Kleiven ved Havforskni­ngsinstitu­ttets forsknings­stasjon Flødevigen har uttalt til Dagens Naeringsli­v at 14.500 teiner kan ha gått tapt bare i 2017.

Søgne Dykkerklub­b rydder for det meste i skjaergård­en i Søgne, men dro til Lindesnes på invitasjon fra velforenin­gen i Lillehavn.

IKKE KRAV OM RÅTNETRÅD

Det er nå krav om at hummertein­ene må ha en såkalt råtnetråd av bomull som skal gå i oppløsning. Dette kravet stilles derimot ikke til krabbetein­er, som har større fluktåpnin­g.

– De fisker like godt som hummertein­ene, så det burde absolutt vaert samme krav til krabbetein­ene, sier Klungland.

For å få opp redskapene søker dykkerne langs havbunnen. Når de finner en forlatt teine, fester de på en heveballon­g som løfter teina til overflaten. Der dras teina opp i båt.

– Vi har 10-15 stykker som aktivt er med på dette. Vi rydder stort sett rundt ti teiner på hver dykkertur, men det er nok å ta av, sier Klungland.

 ??  ??
 ?? FOTO: GLENN IVAR TØNNESSEN ?? Det måtte tre heveballon­ger til for å få opp dette garnet.
FOTO: GLENN IVAR TØNNESSEN Det måtte tre heveballon­ger til for å få opp dette garnet.
 ?? FOTO: GLENN IVAR TØNNESSEN ?? Det finnes svaert mange forlatte teiner på havbunnen langs kysten. Denne ble hevet på lørdag.
FOTO: GLENN IVAR TØNNESSEN Det finnes svaert mange forlatte teiner på havbunnen langs kysten. Denne ble hevet på lørdag.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lørdag dro Søgne dykkerklub­b til Lillehavn for å få opp forlatt fangstreds­kap. I løpet av dagen dro de opp 33 stykker.
FOTO: PRIVAT Lørdag dro Søgne dykkerklub­b til Lillehavn for å få opp forlatt fangstreds­kap. I løpet av dagen dro de opp 33 stykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway