Fædrelandsvennen

Hva er egentlig et rånemiljø?

- ANNE MARIE SKAU

I rånemiljøe­t er alle venner, og alle vet hvem alle er. Det er folk hvor enn du ser som ler og koser seg, hører på musikk og snakker. Noen er ute og sladder mens andre bytter dekk. Men gjør dette oss til kriminelle?

Ordet «rånere» blir forbundet med fylla, råkjøring, sladding og haerverk. Men hvorfor skal vi få dette ryktet på oss? Er det slik et rånemiljø er? Er det virkelig slik vi blir fremstilt for andre? Har alle som hører på dette sett hva vi gjøre og hvordan vi oppfører oss? For ja, det er noen som gjør ting andre misliker, men betyr det at vi skal skjaere alle sammen over en kam? Alle mennesker er ikke like, og det er slik vi er skapt.

Rånere er egentlig bare en stor vennegjeng med samme interesse som hygger og koser seg sammen. En vennegjeng der alle er velkommen uansett kjønn, legning, alder og bil. En vennegjeng der ingen er like og ingen blir holdt utenfor.

For det er slik at flere parkerings­selskaper misliker oss av grunner som er til å forstå. Men det at vi ikke får lov til å stå på en parkerings­plass i maks 5 minutt for å snakke om hvor vi eventuelt skal kjøre eller fordi folk skal hjem, syntes jeg er rett og slett tåpelig. Vi har opplevd dette og vi har erfaring med dette. Vi har fått bot for å stå på en parkerings­plass det vi sitter i bilene og bilene er i bevegelse, der de løper mot oss for å ta bilde av våre biler.

Jeg valgte å spørre denne parkerings­vakten hvorfor det er slik og om de behandler alle slik, da fikk jeg dette til svar:

«Eieren av dette område ønsker ikke å ha dere her. Derfor gir vi dere bot for å vaere her.» «Det har seg slik at vi ikke gjør dette med alle. «Normale» mennesker får lov til å stå her i de minuttene det tar å snakke. Men vi tar dere så fort vi kan fordi det dere har gjort med denne plassen.»

Jeg skjønner jo selvfølgel­ig at de gjør det slik, men å si til oss at vi ikke er «normale» mennesker går utenfor min grense. Det er heller ikke alle rånere som har vaert med på å ødelegge denne parkerings­plassen heller, det er kun noen som «ødelegger» for de andre, og da synes jeg at det blir feil å skjaere alle over samme kam og tro at alle er like.

Det er ikke alltid rånere sladder, drikker alkohol og lager haerverk. Fordi mesteparte­n av tiden står faktisk bilene parkert og alle er ute av bilene og er sosiale. Vi står utenfor bilen snakker om f.eks. biler eller bare generelt koser oss og ler og har det superkosel­ig.

Samfunnet snakker alltid om at bymiljøet burde ungdommen holde seg unna og foreldrene sier hva som er farlig i bymiljøet osv. Men mange av de ungdommene som var der har kommet inn i et miljø som er bra og som er åpent for alle, og når samfunnet skal kritisere vårt miljø, så tenker jo foreldre at ikke ungdommene kan vaere der heller.

Hvilket miljø vil du at ditt barn skal vaere i? Et miljø som handler om glede, biler og sosialitet eller et miljø som handler om rus og vold?

Jeg syntes det er viktig at ikke folk fremstille­r en gruppe på en negativ måte før de virkelig har satt seg inn i hva den gruppen går ut på og hva det er.

Rånere er egentlig bare en stor vennegjeng med samme interesse som hygger og koser seg sammen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg syntes det er viktig at ikke folk fremstille­r en gruppe på en negativ måte før de virkelig har satt seg inn i hva den gruppen går ut på og hva det er, skriver innsendere­n
FOTO: NTB SCANPIX Jeg syntes det er viktig at ikke folk fremstille­r en gruppe på en negativ måte før de virkelig har satt seg inn i hva den gruppen går ut på og hva det er, skriver innsendere­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway