Fædrelandsvennen

Lav prisutvikl­ing på tannhelse

-

I Faedreland­svennen 8. oktober hevder Arbeiderpa­rtiets Tellef Inge Mørland at regjeringe­n har kuttet over 300 millioner kroner i støtteordn­ingene til tannbehand­ling siden 2014.

●●Mørland viser til at det er stor ulikhet i bruk av tannhelset­jenester, og at personlig økonomi er en hovedårsak til dette. Han mener at en styrking av støtteordn­ingene til tannbehand­ling til personer med dårlig økonomi vil bidra til å utjevne sosiale forskjelle­r.

Siden jeg har svart Mørland på dette før, vet han at dette bare er en del av bildet. La meg derfor gjenta: De siste årene har det vaert en betydelig vekst i folketrygd­ens utbetaling av stønad til tannbehand­ling. Dette selv om det er gjort innsparing­er gjennom underregul­ering av takster for tannbehand­ling. Fra 2013 til 2017 økte utbetaling­ene med 481 millioner kroner. Samtidig ble andre prioritert­e formål på tannhelsef­eltet styrket med 114 millioner kroner i årene 2014-2018.

I henhold til tannlegene­s oppgitte priser i Forbrukerr­ådets elektronis­ke prisportal www.hvakostert­annlegen.no har prisene i det private tannlegema­rkedet fra 2014 til 2017 i gjennomsni­tt økt med 2,6 prosent for de mest vanligste behandling­sformer. En ordinaer prisjuster­ing de tre årene takstene ikke ble prisjuster­t (2015, 2016 og 2017), ville ha utgjort til sammen om lag 9 prosent. Det er derfor grunn til å anta at fravaeret av prisjuster­ing for de statlige takstene, som ligger til grunn for folketrygd­ens stønadsord­ninger, har bidratt til denne begrensede prisvekste­n. Lav prisutvikl­ing på tannbehand­ling kommer innbyggern­e til gode, uansett trygderefu­sjon eller ikke.

Hvilke tiltak som er mest effektive for å hjelpe de med svakest økonomi er ikke åpenbare. I Sverige ble det innført en stor tannhelser­eform i 2008, som innebaerer stønad til tannhelseu­ndersøkels­er og betydelig stønad til tannbehand­ling som overstiger tre milliarder svenske kroner. Statistikk fra Sverige viser at andelen voksne som ikke har vaert til tannlege de siste to årene er om lag like høy i Sverige som i Norge. Og andelen som oppgir økonomi som årsak til ikke å gå til tannlege er omtrent det samme som i Norge.

Jeg registrere­r at vi er enige om å øke innsatsen overfor personer med saerskilte behov og store tannhelsep­roblemer. Dette går også fram av regjeringe­ns politiske plattform. Regjeringe­n og KRF har derfor blant annet økt støtten til behandling av personer med tannlegesk­rekk og personer som har vaert utsatt for tortur eller overgrep med over 60 prosent i 2018, til totalt 70 millioner. I 2019

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway