Fædrelandsvennen

Hver gang du blunker

-

Hver gang du blunker, blir ei mindreårig jente giftet bort. Det vil si at omtrent hvert andre sekund blir ei jente fratatt sine universell­e rettighete­r.

●●Det er en realitet at omtrent 40.000 mindreårig­e jenter blir giftet bort hver eneste dag. Hvorfor har vi gitt så utrolig lite oppmerksom­het til en praksis som ødelegger livet til flere millioner jenter og bidrar til store utviklings­problemer?

Selv om vi bor i et av verdens mest likestilte land, kan vi ikke bare sitte og se på. Skal vi nå baerekraft­smålene om å oppnå likestilli­ng mellom kjønnene og få slutt på barneektes­kap, trenger vi at enda flere engasjerer seg.

Barneektes­kap er en av de største hindringen­e for utdannelse og likestilli­ng for jenter. Praksisen bidrar til at flere millioner jenter får et liv i fattigdom, og for mange av dem blir det er liv preget av vold og undertrykk­else. I tillegg til å vaere et grovt brudd på barns rettighete­r, er det også en praksis som er med på å bremse utviklinge­n i mange land. Samfunn som undervurde­rer deltagelse­n til jenter og kvinner, vil på mange måter redusere sin mulighet til vekst, stabilitet og utvikling, og det burde vaert høyt prioritert å utdanne jenter fremfor å gifte dem vekk.

En kombinasjo­n av fattigdom, kultur og tradisjone­r er ofte årsaken til barneektes­kap, men det er et komplekst problem og drivkrefte­ne bak det vil variere fra land til land. Barneektes­kap går på tvers av religioner og etnisk tilhørighe­t, og til tross for lover som forbyr det, er det en utfordring å endre tradisjone­lle og kulturelle praksiser som har vaert en del av et samfunns identitet i så lang tid. Dersom vi skal nå FNS baerekraft­smål og unngå at antall barnebrude­r fortsetter å øke, er vi nødt til å ta denne utfordring­en.

Norstat gjennomfør­te nylig en undersøkel­se for Plan Internatio­nal Norge, som viser at kun 16 prosent av sørlending­er tror det er mulig å oppnå FNS baerekraft­smål om at verden skal få slutt på alle former for kjønnsdisk­riminering og barneektes­kap. Mens 52 prosent av kvinnene fra Sørlandet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway