Fædrelandsvennen

Slår til mot ulovlig jakt

Jakt utenfor sesongen, skyting fra bil og jakt med ulovlig redskap. Det er noen av lovbrudden­e politiet mener foregår i årets jaktsesong.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Politiet ber folk si ifra når de er vitne til ulovlig jakt.

– Dette er forhold vi ser alvorlig på. Det viser også dommer som har vaert på dette området, sier Asbjørn Skåland, lensmann i Flekkefjor­d.

Nylig har to saker i forbindels­e med ulovlig jakt endt med dom og bot.

●●En mann vedtok i begynnelse­n av oktober en bot på 18.500 kroner for å ha vaert på jakt uten jegerprøve, feil kaliber på våpenet og for å ha oppbevart våpenet under senga på hytta. Elgen ble skutt i Flekkefjor­d under jakta i 2017. Mannen fikk også våpenet sitt inndratt.

●●I sommer ble også en mann fra Stavanger dømt for å ha felt to hjort utenfor jakttiden. Han fikk betinget fengsel i 14 dager, en bot på 15.000 kroner og inndragnin­g av våpen.

I den siste saken mistet også mannen retten til å drive med jakt i to år.

FANT BILDE

Lensmann Asbjørn Skåland mener at i de sakene noen blir tatt for å drive med ulovlig jakt, dreier det er det seg ofte om folk som handler med fullt overlegg.

– Det er en del som har dyrt utstyr og som blir ivrige. I flere tilfeller er det kalkulert og nøye planlagt, sier Skåland.

I saken der en mann fra Stavanger ble dømt, fikk politiet tips om at det muligens foregikk ulovlig jakt i området Kvanvik mellom Flekkefjor­d og Åna-sira. En person hadde ifølge dommen funnet en død hjortebukk under noen einerbuske­r. Deler av dyret var da fjernet.

– Vi sendte ut folk i sivil, og de fikk pågrepet gjerningsm­annen og fant dyret, forteller Skåland.

I forbindels­e med etterforsk­ingen kom det fram at mannen hadde skutt både en hjortebukk og en hind.

BEVIS På MOBILEN

Den dømte Stavanger-mannen var på jakt med en kamerat, og på kameratens mobil fant de bil- de der den dømte poserer med hjorten.

Selv har han forklart at han trodde han skjøt på en rådyrbukk. På det tidspunkte­t skuddene falt, var det nemlig jakttid for rådyrbukk. Retten sier på sin side at det ikke er bevist at han handlet med overlegg, men at det uansett var grovt uaktsomt.

Han har ikke skaffet seg god nok oversikt før han avfyrte skuddene mot en hind og en hjortebukk.

«Det å avfyre et dødelig skudd under nevnte omstendigh­eter er sterkt klanderver­dig og grovt uaktsomt» står det i dommen fra Lister tingrett.

BLIR STRAFFET

Ifølge en oversikt fra Agder politidist­rikt, har de hatt 165 saker knyttet til ulovlig jakt de siste ti årene. Av disse er det 83 som har fått en reaksjon i form av forelegg, tiltale eller påtaleunnl­atesle. Det er få saker som ender slik som saken i Flekkefjor­d. Kun 11 saker er tatt til retten i perioden 2008–2018.

Overtredel­sene som politiet har avdekket dreier seg blant annet om jakt med ulovlig metode eller ulovlig redskap (35 saker). En del er også tatt for å ha jaktet utenfor jakttiden (11 saker)

Ifølge miljøkrimk­oordinator Torvild Selås har de også saker som dreier seg om jakt på fredede eller truede arter.

I Flekkfjord mener politiet at noe av den ulovlige jakten skjer ved at jegerne skyter fra bilen. Dette er ikke lov.

– Vi kjenner til at det forekommer i indre bygder. Da er det lett å ta dyret bakpå pickupen og forsvinne. Folk må notere ned nummeret og si ifra hvis de ser noe slikt, sier Asbjørn Skåland.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Politiet fant dette bildet på mannens mobiltelef­on. I tingretten er han dømt for å ha opptrådt grovt uaktsomt ved å jakte utenfor jaktsesong­en. Retten fant det ikke bevist at han hadde handlet med overlegg.
FOTO: PRIVAT Politiet fant dette bildet på mannens mobiltelef­on. I tingretten er han dømt for å ha opptrådt grovt uaktsomt ved å jakte utenfor jaktsesong­en. Retten fant det ikke bevist at han hadde handlet med overlegg.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Asbjørn Skåland, lensmann i Flekkefjor­d
FOTO: TORBJØRN WITZØE Asbjørn Skåland, lensmann i Flekkefjor­d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway