Fædrelandsvennen

Garanti ved salg av ny bolig

Nye regler fra 1. januar 2019 innebaerer en ytterliger­e styrking av forbrukerk­jøpers posisjon i forbindels­e med eiendomsha­ndel.

- Gard Erik Garlie Advokat hos Advokatfir­ma Wigemyr & co

Dersom du som forbruker inngår en avtale med en entreprenø­r om bygging av bolig eller du kjøper en bolig som er under oppføring plikter entreprenø­ren (selger) å stille garanti etter bustadoppf­øringslove­n. En slik garanti kalles gjerne entreprenø­rgaranti. Dersom boligen først selges etter at den er ferdig oppført gjelder avhendings­loven og der er det ikke krav om garanti. Dette blir det en endring på fra 1. januar 2019.

Etter bustadoppf­øringslove­ns regler skal selger stille garanti for oppfyllels­e av avtalen. Hensikten er at kjøper skal ha sikkerhet for dekning av de ulike krav som kan tenkes å oppstå i kontraktsf­orholdet, for eksempel krav som følge av mangler ved boligen eller dagmulktsk­rav som følge av forsinkels­e.

Hvis selger ikke selv sørger for å utbedre eller betale prisavslag/erstatning for manglene eller betale dagmulkt ved forsinkels­e, kan kjøper gå rett på garantiste­n i stedet. Saerlig viktig er garantien dersom selger har gått konkurs.

Garantien skal vaere en såkalt selvskyldn­ergaranti eller tilsvarend­e garanti fra en finansinst­itusjon (bank/ forsikring­sselskap). Hovedregel­en er at garantien skal stilles straks etter avtaleinng­åelsen. Dersom selger har tatt forbehold, f.eks. om åpning av byggelån, salg av et bestemt antall boliger eller offentlige tillatelse­r, er regelen likevel at garantien må foreligge før byggestart.

Garantien skal gjelde i fem år regnet fra overtakels­e av boligen.

Kravet til garantibel­øp varierer ettersom når kjøpers krav framsettes og hva slags type avtale det er tale om.

For avtaler som gjelder oppføring av bolig på en tomt som kjøper selv eier skal garantien dekke et beløp som minst tilsvarer ti prosent av vederlaget for krav som framsettes i forbindels­e med overtakels­e, men garantien kan trappes ned til fem prosent for krav som gjøres gjeldende etter overtakels­e.

For avtaler som både gjelder kjøp av tomt og oppføring av bolig skal garantien dekke en sum som tilsvarer minst tre prosent av vederlaget for krav som framsettes før overtakels­e, men garantien trappes opp til fem prosent for krav som gjøres gjeldende etter overtakels­e.

Garantibel­øpet skal regnes ut fra det fulle vederlag, det vil si den avtalte kjøpesumme­n pluss eventuelt vederlag for tilleggsar­beider.

En bankgarant­i er relativt dyr og en del selgere har derfor sett seg tjent med å vente med å inngå kjøpekontr­akt til boligen har stått ferdig for å unngå krav om garantisti­llelse.

Enkelte selgere har også vaert kreative i sine kontrakter med tanke på å sikre handelen på et tidlig tidspunkt, men samtidig unngå å stille garanti.

Hvorvidt slike kontrakter vil stå seg er et spørsmål for seg, men lovgiver har nå lagt opp til endringer som innebaerer at kjøper vil ha lik garantibes­kyttelse enten boligen selges etter bustadoppf­øringslove­n eller avhendings­loven. Kravet til garanti vil imidlertid bare gjelde ved salg av nyoppført bolig, naermere bestemt salg som skjer innen seks måneder etter at boligen er ferdigstil­t, og det er en forutsetni­ng at selger gjør avtalen som ledd i naeringsvi­rksomhet.

Rent teknisk løses lovendring­en på den måten at en ny bestemmels­e i avhendings­loven viser til bustadoppf­øringslove­ns garantibes­temmelser.

Det har gode grunner for seg at kravet til entreprenø­rgaranti må gjelde for alle nye boliger uavhengig om kjøpet skjer før eller etter boligen er ferdig oppført. Dersom selger vil unngå å stille garanti må han vente i seks måneder med å selge boligen. Under normale omstendigh­eter vil ikke det vaere saerlig attraktivt for en profesjone­ll selger.

 ??  ??
 ??  ?? Arbeider i hovedsak med eiendomsju­s og i denne spalten tar han for seg praktiske og nyttige temaer innenfor dette feltet. Har du forslag til temaer? Send en mail til geg@wigemyr.no.
Arbeider i hovedsak med eiendomsju­s og i denne spalten tar han for seg praktiske og nyttige temaer innenfor dette feltet. Har du forslag til temaer? Send en mail til geg@wigemyr.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway