Fædrelandsvennen

Det røyner på for en gammel Krf-er

I flere år nå har mange trofaste Krf-velgere slitt med ledelsens uklare og vinglete veivalg, og dreiningen mot sosialisti­sk side. Jeg skal punktvis nevne noe av det jeg mener er årsaken til at oppslutnin­gen om KRF er synkende.

- JOHN VISTE

1At KRF før siste stortingsv­alg gikk inn for en sentrum-høyre-regjering var urealistis­k og et stort feilgrep.

Å ikke engang ville forhandle med et av de største borgerlige partiene (Frp) om regjerings­samarbeid er for meg uforståeli­g. Hvis forhandlin­ger ikke hadde ført til ønsket resultat kunne en jo bare brutt forhandlin­gene. Frp hadde selvfølgel­ig strukket seg langt for å en flertallsr­egjering.

2Valgunder­søkelsene etter siste stortingsv­alg viste at avstanden mellom KRF og AP er dobbel så stor som avstanden mellom KRF og Frp. Likevel legges nå opp til samarbeid med AP og venstresid­en. Skjønner ikke hovedledel­sen at KRF alltid har tilhørt sentrum/høyresiden i norsk politikk? Jeg – og sikkert mange med meg – undrer oss veldig.

Mange velgere flyktet fra KRF ved siste valg pga. utydelighe­t ang. valg av fremtidige samarbeids­partnere.

3Jeg gikk inn på Krfs hjemmeside for å se litt hva de diskuterte for tiden. Men det lyktes ikke å komme inn der. Jeg fikk tilbakemel­ding om at bare de som har politiske verv for KRF hadde tilgang. Vi som vanlige medlemmer og velgere skal altså ikke få vite hva ledelsen driver med ... Slå den! Jeg ble så skuffet at det var på nippet jeg meldte meg ut der og da.

4På Krfs landsmøte i april 2013 ble den gamlebekje­nnelsespar­agrafen fjernet og endret s lika tikke-bekjennend­e kristne også kunne velge stil tillitsver­v. Selv om endringen ble vedtatt med stort flertall var det kanskje ikke så lurt? Nylig leste vi i avisen at en leder for et lokalt Krfu-lag nå har stått fram som bekjennend­e ateist. Hva kan det neste bli?

5Det at en av våre stortingsr­epresentan­ter, Geir Bekkevold, som er prest, vier et lesbisk par, og på toppen av det hele at den ene av dem som ble viet er ansatt i Krfs sentraladm­inistrasjo­n - i lederstill­ing, og at Hareide naermest velsigner dette – viser hvordan KRF er på gli bort fra det grunnfjell­et partiet ble tuftet på. Det kom som et sjokk på mange av oss.

6Så til en viktig sak. I kampen mot sorterings­samfunnet, der KRF og Høyre gjennomgåe­nde setter klare grenser mot sorterings­samfunnet, gjør Arbeiderpa­rtiet det stikk motsatte. Ap går langt over de grenser Høyre og KRF har lagt seg på i gen-politikken.

7Samarbeid­med Ap i lokalpolit­ikken er ikke noe problem, men i Storting og regjering – der de store linjene trekkes – der lover og forskrifte­r utformes og vedtas – er det problemati­sk. Noen eksempler fra de åtte årene (fra 2005 til 2013) da Arbeiderpa­rtiet hadde regjerings­makten: Ap fjernet K-en i Krle-fagene (Kristendom Religion Livssyn og Etikk), mens H og Frp har sørget for at K-en nå er tilbake. Ap innførte forbud mot forkynnels­e i barnehagen­e. Det at kristendom­men bare skal få samme plass i religion som andre religioner er mye alvorliger­e enn de fleste tenker på. I kommentare­r til de nye reglene heter det at: Høytidsmar­kering er tillatt så sant en ikke blander inn forkynnels­e eller påvirker barna i ret- ning av en bestemt religion eller et bestemt livssyn.

Som eksempel vises til en barnehage i Tønsberg som markerte spesielle dager: Arbeid med Fndagen, Allehelgen­sdag/halloween og den hinduiske lysfesten divali. Min kommentar til dette er: Hadde det ikke vaert mer naturlig her i Norge å snakke mer med barna om hvorfor vi feirer jul og påske og pinse og Kristi himmelfart­sdag i stedet for å snakke om Halloween og lysfesten divali? Mange barn i Norge vet ikke nå hvorfor vi feirer jul, påske og pinse.

Ap kjempet for en mer liberal abortlov. Ap innførte kjønnsnøyt­ral ekteskapsl­ov. Ap har et helt annet syn enn KRF i bioteknolo­gisaker og samlivsfor­mer. Ap fjernet fastlegene­s reservasjo­nsrett ang kvinners søknad om abort. Ap overstyrte kirkens innstillin­g når det gjaldt ansettelse av nye biskoper. Og rent generelt sett har Ap de siste 50 årene motarbeide­t kristendom­men.

8KRF og Høyre står også naer hverandre når det gjelder private friskoler. En sosialisti­sk regjering vil neppe godkjenne flere kristne privatskol­er. Og jeg frykter at de eksisteren­de friskolene etter hvert blir strupet økonomisk slik at driften blir vanskelig og kanskje umulig.

9Store deler av arbeiderbe­vegelsen (LO) går inn for boikott av israelske varer. Med en Ap-regjering vil dette sannsynlig bli regjeringe­ns offisielle politikk om ganske kort tid.

10Et spørsmål til slutt til dere Krf-ere som vil gå i samarbeid med Ap: Hva mener dere KRF kan oppnå ved samarbeid med Ap, Sp (og SV), som ikke kan oppnås med H, Frp og V?

Mange velgere flyktet fra KRF ved siste valg pga utydelighe­t ang. valg av fremtidige samarbeids­partnere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren er kritisk til Krf-leder Knut Arild Hareides ønske om regjerings­samarbeid med Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren er kritisk til Krf-leder Knut Arild Hareides ønske om regjerings­samarbeid med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway