Fædrelandsvennen

Misbruk av begrepet kjerneverd­ier

- EGIL REMI-JENSEN

I tidligere suverene Krfordføre­r Torhild Brandsdals hjemkommun­e Vennesla er partifelle­n Inger Turid Tonstad medlem av kommunesty­ret. Nå har hun tatt mot til seg og avviser i en stor artikkel i Faedreland­svennen 10. oktober alt KRF kan ha nytte av i samarbeid med Høyre.

●●Erna Solberg fremhever at KRF har fått mye gjennomsla­g for sine saker i budsjettsa­marbeidet med regjeringe­n, «så er det bare en del av sannheten», hevder Tonstad, som frykter for at partiets kjerneverd­ier, menneskeve­rd, solidarite­t og forvaltera­nsvar vil lide i et samarbeid med partier «med markedsten­kning, fri konkurrans­e og liberalism­e som verdigrunn­lag».

I debatten om Krfs vei mot venstresid­en har Inger T. Tonstad flere meningsfel­ler, som påstår at det er verdigrunn­lagene som er i fare for tiden. Som vanlig bruker Kari Henriksen (Ap) de sterkeste uttrykk: «Hareide tegnet i sin tale en hvit, bred krittstrek mellom anstendig, verdibaser­t politikk og den fremvoksen­de grumsete politikk som har som mål å begrense, undertrykk­e og skape skiller og splittelse mellom mennesker».

For en som har levd tett på den politiske debatt gjennom 60-70 år og sett at nasjonal vekst, samhold og tillit har blitt tatt vare på gjennom skiftende regjeringe­r og uenighet om hva som er best for landet, er det med forundring en iakttar hvordan en partipolit­isk leder snur samhold til splittelse. Plutselig plasserer Hareide partifelle­r og samarbeids­politikere på en annen plattform, på et annet verdigrunn­lag, når han vil fjerne Erna Solbergs regjering. Sagt med andre ord betyr det kanskje følgende: De har ikke den rette forståelse for menneskeve­rd, solidarite­t og forvaltera­nsvar. Deres verdigrunn­lag er markedsten­kning og liberalism­e.

Begrepet kristentro og kristelig har Hareide understrek­et må skilles fra parti og politisk debatt. Men hans valg av Jonas Gahr Støre som leder begrunnes blant annet med Støres kristentro. Da er kanskje hans nåvaerende samarbeids­partnere ikke så kristne som Jonas Gahr Støre? I fjor foreslo Hareide at senterpart­ileder Trygve Slagsvold Vedum som statsminis­terkandida­t. I år nøyer han seg med å tilby et regjerings­samarbeid med Senterpart­iet, et parti med fremtreden­de talsperson­er, som i den politiske debatt ikke pakker sine påstander inn i vilje til samarbeid og tillit.

Knut Arild Hareide sier at han kjemper for partiet sitt, men formodentl­ig like mye for sitt eget politisk liv. For å nå målet har han valgt en fremgangsm­åte og argumentas­jon, som uansett utfallet av valgmøtet 2. november vil gjøre det vanskelig for partiet å finne en trygg plass i det norske partilands­kap.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway