Fædrelandsvennen

Sint, viktig og rotete

- ANETTE OS

ESSAY

«Kjellermen­nesker – om populisme og vanskeligh­eten med å vaere menneske»

Carsten Jensen Press

Carsten Jensen prøver å si litt for mange ting på en gang.

●●Den danske journalist­en og forfattere­n Carsten Jensen har mye på hjertet. Gjennom 150 sider og 109 kapitler raser han over de populistis­ke strømninge­ne i Europa og Norden. Noen ganger henger kapitlene sammen, andre ganger gjør de ikke det.

«Kjellermen­nesker» er først ut i en serie på fire. I denne boka handler det om at er vi er i en oppbruddst­id. Årsakene er blant annet flyktningk­risen i 2015, mener Jensen. Brexit 2016.

Og USAS uforutsigb­are president, Donald Trump. Til sammen har det endret det politiske klimaet i Europa, og han mener at dette har gitt gjennomsla­g for nasjonalis­me og fremmedfry­kt i enkelte politiske partier.

Carsten Jensen trekker fram det han mener er problemene i Europa, og stiller mange gode spørsmål. Men han kommer ikke med forslag til løsninger. Han tar opp viktige temaer vi alle burde bry oss mer om. Han vil få oss til å tenke «Hva skjer nå? Hvor er vi på vei?» Og det klarer han med sitt presise og engasjeren­de språk.

Som flyktningk­risen i 2015.Jensen mener det er et før og etter denne, og at utrygghete­n som har spredt seg blant folk i etterkant ikke skyldes flyktninge­r, men at EUS politiker ikke klarte å ta ansvar. «Det var ingen flyktningk­rise, men en politisk krise», forteller han. Og han skriver: «Den egentlige humanitaer­e krisa er vår, ikke flyktninge­nes.»

Jensen skriver engasjeren­de og godt. Men denne gangen drukner budskapet hans i en noe rotete bok, der temaer skrives noe hulter til bulter. Det er som om han glemte å gjøre finpussen og etterarbei­det da han var ferdig å skrive.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway