Fædrelandsvennen

Hvorfor skal det vaere så vanskelig i Kristiansa­nd?

Trondheim kommune innviet sitt første klimavennl­ige skolebygg i massivtre for ti år siden, mens Kristiansa­nd foretrekke­r stål og betong. Nå ber nestleder av byog miljøutval­get om skjerpings.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg savner noen offensive holdninger til dette fra kommuneadm­inistrasjo­nens side. Når andre kommuner bygger skoler i heltre, kan jeg ikke skjønne hvorfor det skal vaere så vanskelig i Kristiansa­nd, sier Venstre-representa­nt Petter Benestad til Faedreland­svennen.

Å oppføre for eksempel skoler og barnehager i massivtre er beregnet å redusere det såkalte Co2-avtrykket i byggeprose­ssen med 40 prosent.

Kristiansa­nd kommune vedtar to nye skoleprosj­ekter i 2018, men ingen av dem er vurdert bygd i massivtre.

Kontrasten er stor til Trondheim kommune, som er fremst i Norge på trebyggeri­er. I bartebyen er tre skolebygg oppført i massivtre, det første tilbake i 2008, og to nye er på trappene.

I tillegg prosjekter­er kommunen nå to barnehager og to boligbygg i massivtre.

– UNØDIG RISIKABELT

Torsdag behandler by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd planene for det nye Mosby oppvekstse­nter med barnehage til 120 barn, skole for 220 elever og totalt 60 ansatte. Prisen er estimert til 263 millioner kroner, og prosjektet skal nå ut på høring.

I vår ble planene for nye Kringsjå skole i Randesund til 246 millioner vedtatt. Begge skolene bygges på tradisjone­ll måte, for en stor del med betong og stål, og noe innslag av tre.

Nestledere­n av utvalget mener kommunen som tiltakshav­er heller må gå i bresjen for miljøvennl­ig byggeskikk.

– Da de begynte å planlegge burde de fulgt opp det de selv har foreslått og som bystyret nylig har vedtatt i kommunepla­nen, nemlig å bygge i miljøvennl­ige materialer med lave klimagassu­tslipp, sier Petter Benestad.

Han mener denne type skolebygg og barnehager kan gi barna verdifull laering om å leve klimavennl­ig og mer i pakt med naturen.

I august, da saken ble utsatt i utvalget, foreslo samme mann at oppvekstse­nteret på Mosby skal oppføres i massivtre.

Siden den gang har arkitekten utarbeidet et notat som konkludere­r med at det vil vaere både dyrt og vanskelig å realisere. Blant annet fordi forslaget kommer for sent på banen, og at tomta er uegnet:

«Undertegne­de oppfatter at med dagens manglende erfaringsg­runnlag synes det å bygge et så komplekst anlegg som Mosby oppvekstse­nter i rene trekonstru­ksjoner å vaere unødig risikabelt, både teknisk og økonomisk.» skriver arkitekt Gunnar Amtedal.

– OPPTATT AV å BRUKE TREET

Trondheim ligger bare halvannen times flytur unna, og kristiansa­ndere ønskes hjertelig velkommen på studietur.

– Vi anbefaler alle å komme og se og laere hva vi har gjort på tre, noe vi er veldig stolte av. Vi har ofte besøk fra kommuner, og begynner å få ganske mye erfaring med massivtre, sier Randi Lile, miljørådgi­ver og prosjektut­vikler i Trondheim Eiendom.

Deres erfaring er at selve byggeprose­ssen går smidig og raskt, uten saerlig støy, da trekonstru­ksjonene kommer som ferdige moduler.

Det er lett å ha kontroll på fukt siden tre tørker raskt, og prosessen blir effektiv og presis. Entreprenø­rene lar seg begeistre.

– Dette er én av løsningene på det grønne skiftet, det å få en byggebrans­je med lave klimagassu­tslipp. Vi er opptatt av å bruke treet der det er riktig, men ikke alltid. I noen sammenheng­er gir det ikke merkostnad­er, mens i enkelte prosjekter er andre materialer mer kostnadsef­fektive, påpeker Lile.

Rådmannen i sør er ikke fremmed for å takke ja til invitasjon­en.

– Jeg tenker at hvis bystyret virkelig vil dette må vi naermest få et pålegg. Enn så lenge har det kostet mer enn tradisjone­ll byggeskikk. Men det er mange gode argumenter for å bygge i tre, så det er absolutt grunn til å ta det opp igjen, sier Ragnar Evensen, som fra 2020 blir direktør for miljø, byutviklin­g og teknisk i den nye storkommun­en.

For tre år siden arrangerte kommunen et seminar om bygging i massivtre, men det har foreløpig blitt mye snakk og lite handling.

– Er ikke dette administra­sjonens ansvar, mer enn politikern­e?

– Det er nok en kombinasjo­n. Vi må ville det så mye at vi setter i gang tidlig i prosessen og bestemmer oss. På tross av at det koster mer må vi velge bort andre alternativ­er tidlig i prosessen, svarer Evensen.

HARDNAKKED­E FOLK

Thomas Orskaug var tidligere rådgiver og kursleder fra Norsk Treteknisk Institutt, og jobber nå i det private. Han ble kontaktet av arkitekten i Kristiansa­nd, og bidro med kunnskap.

– Veldig ofte blir prosessene innledet litt feil. Man starter å prosjekter­e noe som er tenkt i stål og betong, så kommer ønsket underveis om å se på massivtre. Men da er løpet ofte kjørt, helst av hensyn til valg av baerekonst­ruksjon, sier Orskaug til Faedreland­svennen.

Om lag ti norske skoler er bygd i massivtre. Noen prosjekter egner seg bedre enn andre, og han bekrefter at Mosby-tomta trolig har for mange begrensnin­ger. Et trebygg må utformes litt annerledes.

– Denne type prosjekter krever

hardnakked­e folk. I Trondheim er det politiske apparatet og administra­sjonen enige om å redusere Co2-fotavtrykk­et, da blir prosessen en litt annen fra starten av. Kommunen er en viktig utbygger og part for å drive dette frem, og kan ikke bare legge ansvaret på skuldrene til de private, mener Thomas Orskaug, og legger til at byggekostn­aden er to til sju prosent høyere.

Entreprenø­ren Veidekke i Trondheim er blant de beste i klassen, og har blant annet oppført det ambisiøse prosjektet Moholt 50|50 i massivtre: 632 studenthyb­ler, en barnehage for 171 barn, bydelsbibl­iotek og naeringslo­kaler.

 ?? FOTO: JAN LILLEHAMRE/TRONDHEIM KOMMUNE ?? Åsveien skole i Trondheim sto ferdig i 2015.
FOTO: JAN LILLEHAMRE/TRONDHEIM KOMMUNE Åsveien skole i Trondheim sto ferdig i 2015.
 ?? ARKIVFOTO ?? Petter Benestad.
ARKIVFOTO Petter Benestad.
 ??  ?? Ragnar Evensen
Ragnar Evensen
 ?? FOTO: JAN LILLEHAMRE/TRONDHEIM KOMMUNE ?? Interiør fra Åsveien skole.
FOTO: JAN LILLEHAMRE/TRONDHEIM KOMMUNE Interiør fra Åsveien skole.
 ?? FOTO: CARL ERIK ERIKSSON/TRONDHEIM KOMMUNE ?? Interiør fra nybygde Lade skole.
FOTO: CARL ERIK ERIKSSON/TRONDHEIM KOMMUNE Interiør fra nybygde Lade skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway