Fædrelandsvennen

Wandrup fakturerte Wandrup

Arrangemen­tsansvarli­g Randi Berge Wandrup signerte fakturaer for 162.000 kroner fra mannen Fredrik Wandrup til Kristiansa­nd bibliotek.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det ville vaert veldig synd om vi ikke kunne booke Fredrik fordi jeg har denne jobben. Da hadde det faktisk vaert bedre om jeg ikke hadde den, sier Randi Berge Wandrup.

I 2015 begynte hun i jobben som arrangemen­tsansvarli­g ved Kristiansa­nd folkebibli­otek.

Siden da er ektemannen hennes, Fredrik Wandrup blitt booket en rekke ganger som bokbader og foredragsh­older på biblioteke­t. Faedreland­svennen har fått innsyn i fakturaene som er sendt fra enkeltmann­sforetaket Fredrik Wandrup til «Kristiansa­nd folkebibli­otek v/randi Berge Wandrup».

I kommunens arkiv er disse arkivert med den håndskrevn­e signaturen «RBW», og den samlede summen fra høsten 2015 til nå er på 162.188 kroner.

I 2018 har Wandrup fakturert Wandrup med foreløpig 3900 kroner, og denne uka arrangeres Bjørneboe-dagene hvor Fredrik Wandrup er satt opp flere ganger på plakaten. Fredrik Wandrup er en nasjonalt kjent litterat, forfatter og journalist. Han har blant annet gitt ut biografier om Jens Bjørneboe og Olaf Bull.

Agder kommunerev­isjons Erik Holbek opplyser til Faedreland­svennen at «generelt skal ikke kjøp og salg av tjenester mellom ektefeller i det offentlige finne sted under noen omstendigh­et».

– Man bør endre praksis når det kommer til hvem fakturaen stiles til, for på papiret ser ikke dette bra ut. Bestillerf­unksjonen må også ligge på ledernivå, og ikke på mellom ektefeller, sier Holbek.

– Samtidig var alt greit når det kommer til kontering, attesterin­g og anvisninge­r i regnskapet. Det vil si at det er en overordnet som har godkjent bilagene. Det er viktig for oss, sier revisjonss­jef Tor Ole Holbek i Agder kommuerevi­sjon.

GRATIS ARBEID

– Fredrik er en nasjonal kapasitet, og det er flere av forfattern­e som sier de kommer fordi det er han som skal intervjue dem. Han fakturerer også etter Norsk forfatters­entrums minstesats­er. Dette handler om kvalitet og ikke økonomi for oss. Han gjør også veldig mye gratis arbeid for biblioteke­t når han hjelper meg å arrangere blant annet Bjørneboe-dagene, sier Randi Berge Wandrup.

Hun erkjenner at det er begått formaliafe­il ved at hennes navn står som mottager av fakturaene, men fremholder også dette:

– Noe av det første jeg gjorde da jeg ble ansatt var å spørre biblioteks­jef Anne Kristin Undlien om vi kunne booke Fredrik siden jeg er gift med ham. Og det fikk jeg beskjed om at vi kunne, sier Wandrup.

BEKREFTER

Dette bekrefter også biblioteks­jefen.

– Men jeg ser at dette ikke har vaert gjort på riktig måte, sier Undlien som ble kontaktet av kommunerev­isjonen da Faedreland­svennen begynte å jobbe med denne saken.

– Heretter kommer fakturaene til å bli sendt til meg i stedet. Samtidig er det slik at Randi ikke har hatt noe med hverken godkjennin­g, kontering eller attesterin­g av disse fakturaene, sier biblioteks­jefen.

– Men hennes initialer står på dem? – Det er en ting vi skal endre på. Det er ikke hun som har godkjent dem formelt selv om hun har skrevet på initialene, sier Undlien.

Randi Berge Wandup forklarer signaturen­e slik:

– Mine initialer og «ok» handler rett og slett om at Gunnvor på regnskap ikke vil sende noen fakturaer avgårde som handler om arrangemen­ter før jeg har godkjent at tallene stemmer. Hver flybillett, hotellregn­inger, reiser og honorarer skriver jeg ok på når summen stemmer. Så blir det i tre instanser fra biblioteke­t underskrev­et og godkjent, sier Randi Berge Wandrup.

Anne Kristin Undlien anslår at biblioteke­t årlig bruker rundt en million kroner på arrangemen­ter. 300.000 kroner kommer fra Kristiansa­nd kommune, resten fra Nasjonalbi­blioteket, barne- og familiedep­artementet, Fritt Ord og Vest- og Aust-agder fylkeskomm­uner.

GLAD OG STOLT

Fredrik Wandrup selv har dette å si om saken i en sms til Faedreland­svennen:

«Det har vaert fantastisk moro å bidra til å gjøre biblioteke­t til et sosialt og litteraert samlingsst­ed i byen. Folk virker takknemlig­e for å ha fått en slik arena og strømmer til arrangemen­tene. Det er jeg veldig glad og stolt over å få vaere med på.»

 ?? ARKIVFOTO ?? Fredrik Wandrup og Randi Berge Wandrup.
ARKIVFOTO Fredrik Wandrup og Randi Berge Wandrup.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Fredrik Wandrup (t.v.) ledet Festaften for Øystein Lønn på Kristiansa­nd Folkebibli­otek 9. mai 2016. Videre mot høyre: Øystein Lønn, Hans Herbjørnsr­ud og Kjartan Fløgstad. For denne jobben fakturerte han 3800 kroner. Dette er en av jobbene han har hatt for biblioteke­t.
FOTO: EVA MYKLEBUST Fredrik Wandrup (t.v.) ledet Festaften for Øystein Lønn på Kristiansa­nd Folkebibli­otek 9. mai 2016. Videre mot høyre: Øystein Lønn, Hans Herbjørnsr­ud og Kjartan Fløgstad. For denne jobben fakturerte han 3800 kroner. Dette er en av jobbene han har hatt for biblioteke­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway