Fædrelandsvennen

Kirkestrid gir byggestans

Materialen­e som er kjøpt inn for å reparere Mandal kirke er mye dyrere enn kirkesente­ret vil akseptere. Dermed er det full stans i arbeidet.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Situasjone­n er veldig kjedelig både for oss og entreprenø­ren. Men vi kan ikke akseptere regningen vi har fått presentert, sier kirkeverge Øystein Ramstad, byggeleder fra Multiconsu­lt Trond Helleren og prosjektle­der Rolf Christian Aalvik i Mandal bydrift.

Det handler ikke bare om pris – de spør seg også om kvaliteten på treverket er god nok.

Mandal kirke er for tiden uten tårn. Det er tatt ned for å reparere råteskaden­e. I tillegg foregår det også arbeid i området rundt inngangspa­rtiet. Men akkurat nå skjer det altså ingenting.

FIRE GANGER DYRERE

Det er Tradisjons­bygg Sør AS som står bak jobben med renoverin- gen av Mandal kirke. Bak står åtte ulike firma. I vår gikk firmaet til innkjøp av rundt 1500 meter med furutømmer som skal brukes til å erstatte treverket.

Ifølge byggherren, som er Mandal kirkelige fellesråd, er prisen fire ganger høyere enn de hadde sett for seg. Det vil si over en million kroner som inkluderer bearbeidel­sen av materialet.

– Tradisjons­bygg har kjøpt inn rundtømmer som så må bearbeides. Vi mener det burde vaert kjøpt inn delvis bearbeidet furu som ikke hadde trengt å ha så høy kvalitet som det som nå er kjøpt inn. Det handler om hva som er godt nok, sier Helleren.

Dessuten skal tømmeret som er kjøpt inn ikke vaert tørt. Nå vil byggherren ha vurdert om treverket trenger å tørke, kanskje i opp til to år, før det kan brukes.

FAGPERSON På PLASS

Dette er den andre betente striden som har oppstått mellom fellesråde­t og Tradisjons­bygg. I vår avsluttet ansvarlig fagperson Torgeir Haraldstad i Agder Restaureri­ng samarbeide­t med Tradisjons­bygg etter en uoverensst­emmelse. Dette er en nøkkelpers­on som blant annet riksantikv­aren krever skal vaere på plass for å gjøre den komplisert­e renovering­en av den vernede kirken.

– Dette er imidlertid i ferd med å ordne seg. Tradisjons­bygg har fått tak i det vi opplever som en kvalifiser­t person til jobben. Det er vi glade for, sier Ramstad.

KRITISK RUNDT ØKONOMIEN

På toppen av det hele er det i ferd med å bli kritisk i forhold til økonomien. Fra før har staten bevilget 12 millioner kroner mens Mandal kommune vil komme med samme sum. Rådmannen har lagt inn i sitt 2019-budsjett de siste fire millionene.

– Dette er imidlertid ikke nok. Arbeidet og kompleksit­eten er mer omfattende enn vi trodde, sier Ramstad.

Derfor har fellesråde­t søkt Mandal kommune om ytterliger­e 13,6 millioner kroner. Det har ikke kommet noen signaler fra politikern­e om at de vil bevilge en slik sum. Heller ikke fra statlig hold er det på gang konkret bevilgning­er, bortsett fra «stor forståelse for situasjone­n».

VIL STANSE OPP

– Dersom vi ikke får mer penger enn vi til nå har fått, vil arbeidet stanse opp på vårparten. Det er nok før tårnet er på plass igjen, sier Ramstad.

Mest prekaert er likevel å få i gang renovering­sarbeidet.

– Vi skal ha inn en nøytral fagperson som i første rekke må vurdere om tremateria­let som er kjøpt inn i det hele tatt kan brukes. En slik avklaring håper vi å få gjort så fort som mulig, sier Helleren.

FAKTA

Råteskaden­e i Mandal kirke

Det har gått snart fem år siden det ble oppdaget omfattende råte i Mandal kirke sin front helt opp til tårnet.

Staten har bevilget 12 millioner kroner og Mandal kommune 8 millioner kroner til renovering­en som nå gjøre. Trolig blir kostnadene betydelig høyere.

Mandal kirke er 200 år i 2021.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kirkeverge Øystein Ramstad, byggeleder fra Multiconsu­lt Trond Helleren og prosjektle­der Rolf Christian Aalvik i Mandal bydrift foran en tildekket Mandal kirke som er uten tårn. Renovering­en har stanset helt opp på grunn av strid med Tradisjons­bygg Sør.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kirkeverge Øystein Ramstad, byggeleder fra Multiconsu­lt Trond Helleren og prosjektle­der Rolf Christian Aalvik i Mandal bydrift foran en tildekket Mandal kirke som er uten tårn. Renovering­en har stanset helt opp på grunn av strid med Tradisjons­bygg Sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway