Fædrelandsvennen

Mener et knapt flertall ikke er nok

- KJETIL REITE

Hvis Krfs landsmøte vedtar et regjerings­samarbeid med knapt flertall, må partiet vurdere å droppe regjerings­forhandlin­ger. Det mener partiets parlamenta­riske nestleder.

– Hvis det blir helt likt i en avstemming slik at et alternativ bare får litt mer enn 50 prosent, så vil det vaere veldig krevende å gå inn i en regjering. Da må man vise edruelighe­t og klokskap, sier Hans Fredrik Grøvan, parlamenta­risk nestleder i KRF.

Sammen med blant andre Steinar Reiten jobber han for å forandre avstemming­srekkefølg­en på Krfs landsmøtet. Grøvan mener at man da får en mer lik behandling av de tre forslagene.

Grøvan og Reiten foreslår at først stemmer landsmøtet over de tre forslagene som har kommet inn: gå inn i dagens regjering, gå i regjering med Ap og Sp eller forbli i opposisjon, men støtte Erna Solberg som statsminis­ter.

Hvis ingen av disse får over 50 prosent av stemmene, går landsmøtet videre med de to alternativ­ene som får flest stemmer.

Da kan det altså oppstå en situasjon der et regjerings­alternativ får knapt flertall.

Om det skulle vaere et flertall på for eksempel 51 prosent mener Grøvan man må vurdere om det er nok til å starte regjerings­forhandlin­ger.

– I en slik situasjon må man ikke rushe det. Da må man ta en fot i bakken og vurdere om det er et tydelig nok signal. Men jeg vil ikke vaere bombastisk om hva partiet skal gjøre i en slik situasjon.

Siden det ennå ikke er avholdt fylkesårsm­øter, er det uklart hvor stor støtte Grøvan har for sitt forslag. Blant de delegatene som er valgt til fylkesårsm­øtet i Agder til nå, er det rundt 20 prosent som støtter Grøvan.

Men mange av disse kommer til å stemme for å gå inn i dagens regjering hvis dette forslaget ikke får flertall.

Det samme gjelder Grøvan selv.

– Da vil vi som er forslagsst­illere stemme for å sondere muligheten­e for å få en regjerings­dannelse med de tre eksisteren­de regjerings­partiene, sier Grøvan.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway