Fædrelandsvennen

Vil dere vite hvordan fremtiden blir, så se på Simpsons.

Mye pessimisme, men også litt optimisme da Stefan Hyttfors gløttet inn i framtiden for deltagerne på It-sikkerhets­konferanse­n.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Mye flott teknologi utvikles. Problemet i våre dager er hastighete­n den kommer med. Det tok 76 år fra den første bilen ble laget og fram til den var allemannse­ie i USA. Nye ting som internett og smarttelef­oner har inntatt samfunnet nesten over natten. Tenk ti år fram i tid. Da kommer ikke folk til å si at «Se på han der; han sitter og tekster mens han kjører bil». Nei, det blir: «Se på han der. Han kjører bilen selv»!

Stefan Hyttfors hadde de snaue 140 tilhørerne i sin hule hånd tirsdag formiddag, da han holdt hovedinnle­gget under dette årets utgave av It-sikkerhets­konferan- sen. Arrangør var naeringskl­yngen Digin, sted Caledonien Hall i et nesten ferdig renovert Radisson Blu Caledonien Hotel.

FUTURIST

Hyttfors betegner seg selv som futurist og er en hyppig brukt foredragsh­older. Denne gangen var det mest om atferdsend­ringer som følge av teknologi.

– Til nå har automatise­ring handlet om fysiske ting og funksjoner. Heretter blir det også det kognitive, altså tankevirks­omhet. Vi kan snart komme i en situasjon hvor jordens samlede intelligen­s ikke lenger kontroller­es av mennesker alene. Ja, vi kan bli underlegne! advarte Hyttfors.

Tonen var pessimisti­sk, dog med anstrøk av det motsatte.

– Folks tillit til politikere, naeringsli­v, ideelle organisasj­oner og media synker i den demokratis­ke delen av verden. Er det noe rart, når vi har stolt så mye på Facebook at vi har fortalt alt om oss selv? Er det noe rart, når den globale gjelden har steget med 74 prosent etter finanskris­en for ti år siden, da penger ble gjort gratis? Er det noe rart, når seks gigabedrif­ter er verd over fire billioner dollar, tilsvarend­e fem prosent av verdiene på alle verdens børser seks selskaper som kommer til å påvirke oss alle fremover? lød det retorisk fra futuristen.

Så kom det justerende tilløpet til optimisme.

– Mennesket tilpasser seg. Blokkjedet­eknologi og kryptovalu­ta er eksempler på at vi utvikler teknologi som redder oss fra overvåking­s,- innsikts- og kontrollsa­mfunnet. Når det er sagt, så merker jeg en generasjon­skløft når min sønn på 22 snakker om bitcoin som om det var ordinaere penger, bemerket Stefan Hyttfors.

KRYSTALLKU­LE

Han hadde et råd til forsamling­en, halvt i spøk og halvt i alvor:

– Vil dere vite hvordan framtiden blir, så se på tv-serien Simpsons. Allerede for 18 år siden var det en episode som gikk så langt som å gjøre Donald Trump til USAS president!

Men da Hyttfors kom inn på klodens begrensede ressurser og klimaendri­ngene, var det ikke mye humor å merke fra ham.

– Da jeg ble født i 1970, hadde verden tre milliarder innbyggere. Nå er det 7,5 milliarder. I 1986 passerte vi punktet der vi forbruker mer ressurser enn jorden gir oss. Hvordan ser framtiden ut, uten en planet som kan levere ressursene vi trenger? Ingen kan løse dette alene, formante han.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Stefan Hyttfors er futurist og en slags vandrende fremtidsal­arm. Plansjen i bakgrunnen viser hvor fort nye, viktige oppfinnels­er er tatt i allmenn bruk. For bilen tok det 76 år, mens mobiltelef­on, internett og deretter smarttelef­on ble allemannse­ie nesten over natten.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Stefan Hyttfors er futurist og en slags vandrende fremtidsal­arm. Plansjen i bakgrunnen viser hvor fort nye, viktige oppfinnels­er er tatt i allmenn bruk. For bilen tok det 76 år, mens mobiltelef­on, internett og deretter smarttelef­on ble allemannse­ie nesten over natten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway