Fædrelandsvennen

Elbiler risikerer betaling

Politikern­e stanser ikke forslaget om at elbiler skal betale for seg i bommen i Kristiansa­nd. Venstre mener de setter på bremsepeda­len i arbeidet med å redusere klimautsli­ppene.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Politikern­e stanser ikke forslaget om at elbiler skal betale bompenger. Fylkespoli­tiker Stein Inge Dahn (Venstre) reagerer sterkt.

– Vi har ikke tatt noen beslutning, men vi har sagt at dette forslaget må ut på høring, sier Randi Olaug Øverland, gruppelede­r i Ap i Vestagder.

Fylkespoli­tikerne har bestemt å sende ut et forslag der dagens bompengeor­dning i Kristiansa­nd blir forlenget. Det betyr samme plassering for bommene som i dag.

Men i forslaget som nå er sendt ut, blir det også gjort endringer:

Det blir to kroner dyrere å passere i bommen. Det vil si 23 kroner for en personbil i rushtida. Dette følger prisstigni­ngen.

Elbiler og andre nullutslip­psbiler må betale for seg. Forslaget er at de betaler 11 kroner, altså halvparten av en vanlig bensin eller dieselbil.

Den nye ordningen vil etter planen gjelde fra nyttår 2020.

BREMSEPEDA­L

I Venstre reagerer fylkespoli­tiker Stein Inge Dahn på at et flertall av hans kolleger sender ut et forslag der elbiler må betale fra dag én.

– Vi har nettopp fått en rapport fra FNS klimapanel som viser at vi må intensiver­e arbeidet med å redusere utslippene. Så vi er virkelig nødt til å gjøre mer. Og Agder har hatt flotte ambisjoner om å gå foran gjennom arbeidet med Electric city. Men dette er ikke å gå foran. Dette er å sette foten på bremsepeda­len, sier Dahn som selv sitter i fylkesutva­lget

Det er fylkesutva­lget og Atputvalge­t som har sendt forslaget ut på høring. Etter høringsrun­den er det bystyret og fylkesting­et som bestemmer om dagens bompengeor­dning skal utvides og hvordan den skal vaere.

KUN HØRING

Om elbiler skal betale blir trolig et av de store stridsspør­smålene.

– Når man skal gjøre endringer på et så sentralt politikkom­råde og ta bort viktige incentiver, så hadde jeg forventet at det kom en sak der man veier fordeler og ulemper. Men her foreligger det ikke noen utredning av konsekvens­ene, sier Dahn.

Bakgrunnen for at dagens bompengeor­dning skal forlenges, er at arbeidet med byvekstavt­ale er forsinket. Mens byvekstavt­alen er en omfattende avtale med flere tiltak innen sykkel, kollektiv, bil og gange, skal den utvidede bompengeor­dningen i hovedsak finansiere utbygging av Gartnerløk­ka.

– Mens vi fortsatt jobbet med byvekstavt­ale kom det flere innspill på at det skulle vaere betaling for elbiler. Derfor sa vi at dette skulle vaere med i denne høringen. Så gjør vi oss opp en mening etter at den runden er ferdig, sier Randi Øverland.

LITE TID

– Hva mener du om betaling for elbiler?

– Jeg vil ikke binde opp gruppa. Det er ulike meninger både i Kristiansa­nd og Vest-agder. Så får vi se hva resultatet blir, sier Øverland.

Stortinget har lovet at de vil bevilge 1,2 milliarder til utbygging av Gartnerløk­ka. Men da må det til gjengjeld komme 1,8 milliarder fra bompenger. For å få bygd ut Gartnerløk­ka må derfor bompengeor­dningen utvides.

I sin anbefaling til fylkespoli­tikerne advarer også administra­sjonen mot å stenge ned bomstasjon­ene i en periode etter 2020 for så å sette de i drift igjen når de har blitt enige om en ny ordning.

– Det vil antakelig innebaere at trafikken øker. Da når vi ikke målet om nullvekst i biltrafikk­en og risikerer å miste belønnings­midler, sier prosjektle­der Jo Viljam Drivdal.

Kristiansa­nd får hvert år rundt hundre millioner i belønnings­midler fra staten. Pengene går i hovedsak til å gi et bedre kollektivt­ilbud.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Elbiler betaler i dag parkerings­gebyr de fleste steder i Kristiansa­nd. Snart risikerer de også å måtte betale for seg i bommen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Elbiler betaler i dag parkerings­gebyr de fleste steder i Kristiansa­nd. Snart risikerer de også å måtte betale for seg i bommen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Stein Inge Dahn, fylkespoli­tiker fra Venstre.
ARKIVFOTO Stein Inge Dahn, fylkespoli­tiker fra Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway