Fædrelandsvennen

Havneflytt­ing

-

Formannska­pet har vedtatt å gå videre med planene om flytting av kontainerh­avna til Vige/kongsgård.

●●Parallelt skal det utarbeides et grundig notat om muligheten­e for å legge kontainerh­avna til Kmv-området kombinert med Dryport Langemyr.

Dette såkalte alternativ­et et er ett feilgrep av dimensjone­r. Både m.h.t areal, grunt farvann, krevende HMS og en Dry Port som ikke tjener sin hensikt. I statsbudsj­ettet 2019 er jernbanen tildelt 27 milliarder kroner bl.a til Intercity Vestfoldba­nen; men oppgraderi­ng av Sørlandsba­nen til tospors banenett lar vente på seg.

I 2017 håndterte Lagmannsho­lmen 46310 TEU; en nedgang på 14,7 % fra året før. Lagmannsho­lmen har en kapasitet på 100.000 TEU; med andre ord en ledig kapasitet på 54 %. Urealistis­k med havneflytt­ing, mener motstander­ne og bruker disse tallene som ett argument. Tvertimot mener mange.

Store summer er allerede investert i dypvannska­i i Vig/ Kongsgård.

Største operatøren i Kristiansa­nd Havn; Seafronts direktør Morten Årikstad vil ha kontainerh­avna ut av sentrum i løpet av noen få år. Det meste ligger allerede til rette og kostnaden blir 100-200 mill. kr. (dog ikke kvalitetss­ikret).

Med andre ord; med havnestyre­ts leder Pål Harvs tidsaspekt kan man flytte havna umiddelbar­t; man behøver ikke sprenge bort Ringknuten av arealhensy­n på lang tid.

Funksjonsd­elingen mellom havnene i Kristiansa­nd, Mandal og Arendal er nevnt som ett mulig alternativ i Faedreland­svennens leder 1. oktober 2018. Da må man huske at havnen i Mandal er kraftig rustet opp og har ambisjoner om å vokse som industriha­vn. Man bør ikke la alle forsøk på tilrettele­gging av en moderne havn her i Kristiansa­nd gis naermest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway