Fædrelandsvennen

Det er nok nå, Bergsmark

- JØRGEN LYKKEN STEINAR BERGSTØL ANDERSEN gruppelede­r, Vest-agder Frp

I gjentatte leserinnle­gg har Bergsmark argumenter­t sterkt for sitt syn på menneskesk­apt global oppvarming.

●●Hans syn er at det ikke er noen grunn til å tro klimaendri­ngene er menneskesk­apt og at det ikke er noen grunn til engstelse.

Jeg har ved flere anledninge­r valgt å svare ham fordi jeg faktisk anser ham som farlig. Han skriver godt og med tilsynelat­ende autoritet ved å vise til bakgrunn som fysiker, bruker henvisning­er til tilsynelat­ende tilforlate­lige data og støtter seg på likesinned­e «kapasitete­r» som så absolutt virker å vaere relevante for en menigmann. For menigmann som ikke har satt seg inn i klimasaken­s alvor og ikke har noen mulighet til å avsløre usannheten­e blir innspillen­e hans derfor en meget skummel sovepute. Det blir litt som om en pensjonert forsikring­sagent med 40 års erfaring i bransjen skulle fraråde livsforsik­ring til mannen som er aleneforsø­rger til en stor familie.

Jeg skulle så gjerne tro på at du og meningsfel­lene du blant annet henviser til i siste innlegg den 10. oktober har rett, Bergsmark. Men har du vurdert konsekvens­en av at du med overveiend­e sannsynlig­het tar feil? Da har du i så fall de siste årene vaert sterkt medvirkend­e til å hindre denne mannen som senere fikk livstruend­e kreft i å tegne livsforsik­ring i overført betydning.

Politikere i alle farger ønsker nå faktisk å tegne en forsikring for fremtidens generasjon­er ved å ta skikkelig tak i klimautfor­dringen, men det er fremdeles politisk selvmord å innføre tiltak som virkelig monner, rett og slett fordi det er for mange menigmenn som ikke ønsker å betale forsikring­spremien fordi de er bedøvet av innspill som dine. Du mener jeg har dårlig debattkult­ur, men dette er ikke en hyggelig liten problemsti­lling man kan debattere i det uendelige. Som sagt, det er nok nå, og det har det vaert lenge.

Det er derfor jeg ikke nøler med å kalle deg farlig, noe som du sikkert ikke kjenner deg igjen i. Men hva er det egentlig du ønsker å oppnå med alt dette? Hva slags risikovurd­ering ligger til grunn?

Jeg har, som nevnt i annet innlegg, også undret meg over ditt forhold til det man i vitenskape­n kaller konsensus. Det at man agerer etter hva flertallet mener er riktig innenfor et forsknings­felt.

Du er ikke i flertall med ditt syn på saken Bergsmark, og selv om du titulerer deg som fysiker og forsker, så har du ikke nødvendig spesialkom­petanse på området. Det er heller ikke mulig å finne noen vitenskape­lige , fagfellevu­rderte artikler publisert i forskerjou­rnaler fra senior forskeren Bergsmark som du nå også titulerer deg som. Jeg gjentar derfor at du ikke er noen autoritet på dette fagområdet selv om du utgir deg for å vaere det.

De virkelige autoritete­ne, forskerfle­rtallets syn på klimasaken, er derimot gjengitt i siste klimarappo­rt fra FN og det er absolutt ikke hyggelig lesning.

Innlegget er forkortet. Red. som kommer, en trygg skolevei for våre håpefulle, og fylkesveie­r som er blant de beste i Norge må vaere våre mål. God infrastruk­tur vil vaere en forutsetni­ng for å lykkes som vekstregio­n.

Skal vi ha en vekstregio­n i Agder, så må vi ha en aktiv naeringspo­litikk, gode infrastruk­turløsning­er og vi må ha gode skoler og trygghet igjennom å styrke og utvikle våre tre sykehus. Landsdelen skal ha tre sykehus med akutt- og traume funksjon (Flekkefjor­d, Arendal, Kristiansa­nd), og vår oppgave blir å styrke og videreutvi­kle disse tre sykehusene.

For at Agder skal lykkes, så må den politiske ledelsen i Agder ha en klar plan på hva de vil, hvilke mål de setter seg og man må vaere ambisiøs på vegne av landsdelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway