Fædrelandsvennen

Skolen forbyr mobilklokk­er

Med mobilklokk­er kan foreldre ringe barna, høre samtaler de har og finne ut hvor de er. Skoleforsk­er mener det er brudd på barns rettighete­r og kommunen ber om at barna ikke bruker den på skolen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Forskere og skoleleder­e ber foreldre droppe mobilklokk­er for barn. De mener det blir brukt til å overvåke, noe som kan vaere brudd på barnas rettighete­r. Flere skoler i Kristiansa­nd har nå lagt ned forbud.

– Da mobilklokk­ene ble lansert for noen år siden hadde vi en generell diskusjon innad i kommunen. Siden har det ikke vaert noe problem, men nå i høst dukket det opp et par tilfeller som aktualiser­te problemsti­llingen, sier rektor Stig Atter ved Lovisenlun­d skole til Faedreland­svennen.

I en melding som ble publisert på skolens hjemmeside­r sist uke presiseres det blant annet at henting av barn på sfo må avtales ved direkte kontakt mellom foreldre og skole.

– Det har skjedd et par ganger at foreldre har ringt direkte til barna sine på sfo og gitt beskjed om at de kan komme ut for å bli hentet. Da mister vi helt kontrollen på uttaket fra sfo. Det er et problem, sier Atter.

I meldingen på hjemmeside­n står det at klokkene kan ringes til og samtalen kobles opp uten at barna trenger å svare. Dermed kan foreldre lytte på barnas aktivitet.

«De foresatte har ikke rett til å overvåke aktivitete­n i skolen uten videre. Dette berører ikke bare personvern­et til eleven med klokke på armen, men medelever, laerere og andre ansatte på skolen som er i naerheten av klokkebaer­eren.»

KAN OVERVÅKES

Kristiansa­nd kommune gikk allerede for to år siden ut og ba om at det skulle vaere samme regler for mobilklokk­er som for mobiltelef­on. De skal ikke brukes i timen, men ligge avslått i sekken og ute av syne for eleven.

I tillegg til å ha mange av de samme funksjonen­e som en vanlig smarttelef­on, har disse klokkene også en gps slik at foreldrene kan finne ut hvor barna er.

– Noen foreldre har behov for å ha kontroll over sine barn, men der har skolen egne systemer som virker, sier Svein Tore Kvernes, virksomhet­sleder ved oppvekstdi­rektørens kontor.

Han sier at klokkene ikke har vaert noe stort tema det siste året. Men nå skal skolene gå gjennom sine ordninger for personvern og personoppl­ysninger (gdpr).

– Vi har bedt skolene tenke gjennom alle sidene ved gdpr og hva det betyr for dem. Hvis disse klokkene utgjør en risiko for overvåknin­g, er det absolutt noe å ta opp.

FRARÅDER MOBILKLOKK­ER

Det er nettopp muligheten til å overvåke barna som gjør at mobilklokk­ene har vekket så stor debatt. Skoleforsk­er Tony Burner ved Universite­tet i Sørøstnorg­e mener det ikke er tvil om at klokkene er overvåknin­g, og sammenlign­er det med å sette opp overvåknin­gskameraer i en barnehage.

Han mener barna har rett til å ikke bli overvåket.

– Men man kan vel også bruke en mobil på samme måte?

– Ja, men da må man gå inn for å bruke mobilen slik. Men disse klokkene er laget for å overvåke, sier han.

Burner mener klokkene er et klart brudd på barnekonve­nsjonens artikkel om barns rett til privatliv.

– Blir de overvåket hele tiden, så strider det kort og godt mot den konvensjon­en.

– Mange foreldre mener vel at dette gir en trygghet?

– Jeg kan forstå at de tenker det, men dette er en falsk form for trygghet. Skulle noe skje, kan man da gjøre noe man ikke kunne gjort hvis barna ikke hadde en slik klokke? Det er bedre å avtale tidspunkt og ha vanlige mobiler å ringe til.

FORBUD

Flere skoler i Kristiansa­nd har sagt klart ifra til foreldre om at det ikke er aktuelt å bruke mobilklokk­er på skolen.

– Her kan foreldrene se hvor barna er til enhver tid. Det ønsker vi ikke at de skal gjøre når de er på skolen. Vi ønsker å passe på barna uten å bruke gps, sier Pereinar Solheim, rektor på Dvergsnes skole.

Klokkene kan også føre til misforståe­lser og få foreldrene til å bekymre seg unødvendig.

– Da disse klokkene kom, hørte vi om en mor som hadde ringt skolen og spurt om hvorfor datteren var på Kjevik. Skolen svarte at datteren var der, og det viste seg at det var mannen som hadde klokken i bilen. Nå er jo ikke den historien bekreftet, men det viser hvordan dette slå ut, sier Arild Saebø, rektor på Fagerholt skole.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ISSEI KATO, REUTERS ?? Mobilklokk­er har blitt populaere, også for barn. Her er Apples nyeste versjon som ble lansert i september.
FOTO: ISSEI KATO, REUTERS Mobilklokk­er har blitt populaere, også for barn. Her er Apples nyeste versjon som ble lansert i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway