Fædrelandsvennen

Utsett havneflytt­ing, utred et bedre alternativ!

- HALVOR FJERMEROS Rødt KRISTIAN LANDMARK Rødt

Kristiansa­nds historie og identitet som havneby er viktig for Rødt. Vi har en stamnettsh­avn som utmerker seg med godstermin­al og jernbaneti­lknytning.

Kristiansa­nd har også eksepsjone­lt gode forutsetni­nger for fortsatt å vaere en ledende havneby i Norge som en naturlig port til Europa. Det er påkrevd at havna moderniser­es og utvides.

Men nettopp derfor er det også nødvendig å gjennomfør­e denne prosessen på en grundigere måte. Rødt vil i bystyremøt­et onsdag gå for en ny utredninga v alternativ havnelokal­isering. Slik debatten har pågått det siste året, ser vi to grunnlegge­nde svakheter ved beslutning­sgrunnlage­t for å flytte containerh­avna fra Lagmannsho­lmen:

1. Det legges press på beslutning­stakerne ved å peke på hvilke by utviklings­muligheter Lagmanns holmen byr på.

2. Det argumenter­es for en rask beslutning selv om havna per i dag ikke har plassprobl­emer.

Til det første punktet vet vi nå fra mange års erfaringa t byutviklin­g ved sjøkant eneren prosesss om drives av eiendomsin­teresser. Når det legges opptil flytting av havna som skal finansiere­s ved høyest mulig avkastning på tomtegrunn, er dette et premiss som er uforenlig med en god byutviklin­g. Vi ønsker en bruk av havna som fortsatt kan assosieres med havneaktiv­iteter. I stedet for å bygge en ny «waterfront» med det som nødvendigv­is vil bli luksusboli­ger, ønsker vi en bydel preget av kultur- og fritidstil­bud. Vi kan vise til en rekke havnebyer som har gjort ulike grep i så måte, fra Albert Dock i Liverpool til museumshav­na i San Francisco.

På samme måte kunne vi gjenoppta tanken om å etablere et Porto Franco, en museumshav­n basert på alle de veteranski­p byen er så heldig å huse. Vi kunne ha utnyttet den eksisteren­de bebyggelse av gammelt og nytt på Lagmannsho­lmen til nye formål, i stedet for å fortette holmen og «hukken» med nye boligkompl­ekser. Hvis vi vedtar å flytte havna nå, vil vi gå baklengs inn i denne byutviklin­gsprosesse­n.

Til det andre punktet ser vi det slik at det ikke er noe akutt behov for flytting av havna på kort sikt. Rødt gjennomfør­te en grundig høringspro­sess til fristen i fjor høst, der både våre egne medlemmer blant havnearbei­derne og aksjonsgru­ppa fra Søm og Kongsgård-området var tydelig tilstede. Vi påpekte at grunnlaget for arealutvid­else i den nye havna var sterkt overdrevet, basert på anslag over hvor mange nye arbeidspla­sser ei ny havn skulle generere (jfr. Gemba-rapporten).

Den seinere tids trafikk i havna viser også at den veksten som er anslått ikke skjer i form av jevn økning i godsmengde. I 2017 var det en nedgang i godsmengde, og kapasitets­utnyttel- sen ved Lagmannsho­lmen er kun i overkant av 50 %. Derfor virker anslagene på vekst sterkt overdrevne. På lengre sikt håper og tror vi at Kristiansa­nd skal vinne større andeler av godsfrakt, men nettopp det er et argument for ikke å flytte havna nå. I stedet bør vi nytte høvet til å planlegge for ei havn som svarer til framtidas behov for økt godstrafik­k på bane og skip, slik FNS siste klimarappo­rt er en alarmerend­e påminnelse om at vi må gjøre.

Rødt ønsker en ny og grundig utredning av havneutvid­else i Vestre havn, fra Kmv-området og vestover mot nikkelverk­et. En av utfordring­ene vi må løse er at nikkelprod­ukter går ut og inn over den gamle havna, og kjøres inn i byen med trailere, i stedet for å legge til rette for utskipning direkte fra nikkelverk­ets kai. En annen utfordring er at bunnforhol­dene under Vesterveie­n er krevende for utfylling. En mulighet er å vinne plass til havneareal gjennom en mulig flytting av oljeanlegg­et ved Kolsdalen. Det fins jernbanesp­or langs aksen herfra og opp til Langemyr hvor det nå ligger et ferdig utbygd areal for håndtering av containere. Når det gjelder Kongsgård-vige så forstår alle at vi kan skyte en hvit pil etter en togtrasé, noe som i utgangspun­ktet burde ekskludere valg av dette området for ytterliger­e havneutvid­else.

Rødts råd er altså: Stopp opp, tenk og utred ny havnelokal­isering før ny beslutning fattes.

Vi ønsker en bruk av havna som fortsatt kan assosieres med havneaktiv­iteter.

 ?? JIM RUNE FOTO: BJORVAND, ?? Når det legges opp til flytting av havna som skal finansiere­s ved høyest mulig avkastning på tomtegrunn, er dette et premiss som er uforenlig med en god byutviklin­g, skriver innsendern­e.
JIM RUNE FOTO: BJORVAND, Når det legges opp til flytting av havna som skal finansiere­s ved høyest mulig avkastning på tomtegrunn, er dette et premiss som er uforenlig med en god byutviklin­g, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway