Fædrelandsvennen

Oppførsel i naturen

- EINAR RUUD

1. Stå aldri helt ute på stupet når du ser på en foss eller en elv med sterk strøm. Da kan du miste herredømme over deg selv, bevege deg i samme retning som vannet og falle.

●●Norsk Turistfore­ning bør kartlegge alle farlige forhold i Norge, og i mange tilfeller sette opp stengsler for folk. Trolltunga, eller Prekestole­n er gode eksempler på hvor dette burde vaert gjort. Samfunnet bør beskytte uvettige foreldre lar barna sitte med bena utenfor kanten.

2. På vinteren kan det bli flere meter snø utenfor fjellkante­n. Går man ut på den, brister den og du havner utenfor.

3. Er det torden, sitter man for så vidt trygt i bil. Gå ikke inn på bad, eller ta telefonen. Er du på en høyde, gå ned i lavere terreng. I flatt terreng bør du legge deg flatt ned på bakken. Det verste du kan gjøre er å stå under store traer.

4. Du må laere teknikken dersom du skal felle traer. Fell aldri traer dersom det er sterk vind. Du har heller ikke lov å gå opp i traer med motorsag.

5. Tåka kan noen ganger bli så tykk at du ikke ser noe framfor deg. Om vinteren bør du grave deg ned i snøen, om sommeren må du vente til tåka letter.

6. Gå aldri ut på is uten at du har fått rede på at isen er trygg. I milde vintre kan isen vaere tynn, og dersom den da får et lag av snø oppå, så kan det vaere tynn is, selv om det har vaert kaldt lenge.

7. Vet du at beveren er den største bonden vi har i Norge? Han har demmet opp elver, og det har blitt store avleiringe­r av masse innenfor. Dette er således blitt til landbruksj­ord. Det kan da gro skog der, eller myrer. Disse myrene kan også vaere farlige. En del myrer flyter på en innsjø. Her kan du falle gjennom et tynt lag av mose.

8. En må aldri hogge skogen bort i skrått terreng, uten å sette igjen flere meter striper av skog på tvers av hogst feltet. Dette skal stoppe kald luft fra å komme nedover, og fra snøskred.

9. Hogg ned traer som står farlig til, eller kutt de av og lag de til slike traer som står langs gatene. Første året tar du bare av toppen.

10. Vi vet at dyrene er oss langt overlegne på mange vis. Vi vet også at de kjenner på seg hvis det blir naturkatas­trofe, og flykter i sikkerhet. Det er lurt å lytte, observere dyrenes reaksjon der hvor det er fare for katastrofe­r.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway