Fædrelandsvennen

Mener dårlig inneklima var årsak til at elever besvimte

- MADS OMMUNDSEN

To elever ved Byremo ungdomssko­le besvimte i går under forestilli­ngen «Tingenes tilstand». Årsaken skal vaere varm og tett luft.

– Man kan fint stå halvannen time, men med så tett og dårlig luft som det var på Kilden i går, så ble belastning­en rett og slett for stor, forteller rektor ved Byremo ungdomssko­le, Stanley Tørressen.

Han var ikke selv til stede under mandagens forestilli­ng, men har i dag vaert i møter med laererne som var der.

– Det var jo ikke bare de to som besvimte som ble dårlige. Flere andre var veldig kleine og bleke, forteller han.

I alt skal det ha vaert snakk om seks personer som ble dårlige under forestilli­ngen. To besvimte, og en av dem endte på legevakten med hjerneryst­else.

Teorien om at det var dårlig inneklima som var årsaken, støttes også av teatersjef ved Kilden Teater- og Konserthus, Birgit Amalie Nilssen

– Vi syntes selv at det var noe dårlig luft i rommet. Målinger vi tok under forestilli­ngen i går indikerer at luftkvalit­eten var helt grei, men vi sørget for bedre luft og lavere temperatur i dag og det føltes bedre, forklarer hun.

Som følge av hendelsen er det nemlig blitt iverksatt flere tiltak knyttet til «Tingenes Tilstand» for å trygge elever som skal se forestilli­ngen framover.

Teater- og Operasalen vil bli gjennomluf­tet før og etter forestilli­ngene, det vil bli skåret flere åpninger i kulissene for å få bedre gjennomluf­ting, og bruk av røykmaskin­en vil bli kuttet ut.

I tillegg vil det bli ekstra vakthold under forestilli­ngene.

– Alle elever vil få tilbud om en vannflaske på vei inn i salen, sier Nilssen.

Også forrige uke skal en elev fra en skole i Vest-agder ha besvimt under forestilli­ngen «Tingenes Tilstand».

På tross av episoden er ikke rektor ved Byremo i tvil om at han vil la elevene benytte seg av Kilden igjen.

– Vi vil gjerne på Kilden igjen. Vi synes det er et flott at elevene har et tilbud som gjør at de kan få komme på Kilden for å se skikkelige ting. Og de fra Kilden var også utrolig hjelpsomme og omtenksomm­e når uhellet først var ute, skryter han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway