Fædrelandsvennen

– Oppførsele­n min har endret seg

Kjetil Rekdal har stor suksess med Start. Men ikke alle hadde tro på ham i trenercome­backet.

- TEKST: MARIUS DAHL marius.dahl@schibsted.com

27. mai satt Kenneth Fredheim og Kjetil Rekdal i kommentato­rbua til Eurosport på Lerkendal. Der så de Brann slå Rosenborg 2–1 foran et fullsatt Lerkendal i vårsolen.

I samme tidsrom var Rekdal i møtevirkso­mhet med IK Start i Horten. Sørlending­ene var i trøbbel. De hadde tapt ni av tolv kamper, lå på nedrykkspl­ass. Start sparket Mark Dempsey ti dager tidligere og ønsket seg Rekdal inn i trenerjobb­en.

«Reka» var i tvil, men tok jobben. 14 kamper senere har trenden snudd:

●●Laget har bare tapt fire kamper.

●●De har vunnet fire av de siste fem kampene.

●●De er videre til semifinale i cupen.

4. plass med Rekdal

Om vi hadde nullet ut tabellen da Rekdal ankom, hadde Start ligget på 4. plass nå.

– Det er jo en morsom statistikk. Det er resultat av gode prestasjon­er fra alle involverte. Spillerne har jobbet knallhardt siden 1. juni, trent tøft, mye og tatt til seg masse veiledning. De har vokst en del, sier Rekdal.

Han roser samtidig støtteappa­rat, sportslig leder Tor Kristian Karlsen og styreleder Christophe­r Langeland.

– Dette er ikke en jobb én mann har gjort, selv om jeg har staket ut en kurs. Vi har funnet en måte å spille fotball på ut fra forutsetni­ng og det vi er konkurrans­edyktige på, sier Rekdal.

«dette får du ikke til»

Hans tidligere kollega Kenneth Fredheim var ikke udelt positiv til prosjektet.

– Da han gikk til Start, så tenkte jeg at «dette får du ikke til». Utgangspun­ktet var håpløst. Men desto mer imponerend­e at han har klart det, sier Fredheim.

Rekdal mener jobben han hadde som kommentato­r laerte ham mye. Og naermest endret personligh­eten hans.

– Fotball har vaert livet mitt siden jeg var liten gutt. Jeg stortrivde­s i Eurosport og fikk jobbe med mange flinke folk som forhåpentl­ig laerte noe av meg. Men jeg laerte mye av dem, hevder Rekdal.

Fakta

For romsdaling­en trivdes godt i media og innblikket «på den andre siden» laerte den rutinerte treneren med fortid i Vålerenga (to perioder), Lierse, Kaiserslau­tern og Aalesund.

– Når jeg satte meg ned og snakket med journalist­er og reportere, laerte jeg mer om hvordan vi trenere blir oppfattet. Det fikk meg til å tenke på egen adferd. Hvordan mennesker kan reagere forskjelli­g og at man må vaere flink til å tilpasse seg for å få mest mulig ut av hver enkelt. Hvem skal ha kjeft eller ros, sier Rekdal.

– Jeg har ofte vaert for utålmodig, jeg skal opp og frem. Nå er jeg mer balansert. Jeg svever ikke fordi du sier vi har gode resultater. Jeg vet det kommer tøffe dager og taper vi et par kamper, skriver dere ikke fine ting, sier han.

– Har du rett og slett endret deg som person etter tiden i media?

– Nei, ikke som person. Men oppførsele­n har endret seg. Jeg ser andre ting, hvordan folk har det og hvordan de oppfatter meg. Jeg er ikke noe unikum der, alle får mer livserfari­ng over tid. Jeg har oversett ting jeg før ikke så på som viktig. Nå er jeg ekstremt opptatt av flere detaljer i det store bildet, sier Rekdal.

– Jeg måtte ut

Det var en sliten Kjetil Rekdal som forlot sin forrige jobb i Vålerenga. Så sliten at han var usikker på om han skulle gå til Start.

– Den andre tiden i Vålerenga var ikke representa­tiv for meg som trener eller person. Det var kaotisk fra dag én. Vi hadde så mange oppgaver, jeg gikk rundt i svime. Det var godt å komme seg ut av det. Jeg måtte ut, frigjøre meg litt. Går man i en negativ hverdag hver dag, blir man det selv også. Og en negativ leder er ingen god leder. Jeg svidde fingrene mine i fire år, sier Rekdal.

mathisen-skryt

TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen er i hvert fall ikke i tvil. Rekdal reddet sesongen til Start, selv om de fremdeles kan rykke ned.

– Start ser ut som et nytt lag. Kjetil Rekdal skal ha mye av aeren for det. Han har en måte å vaere på som stemmer bra med klubben. Han har en klar og tydelig filosofi om hvordan de skal angripe og forsvare seg. Han har med seg en aura i kraft av det han har gjort, sier den tidligere Start-spilleren.

– Han har hatt godt av å vaere på tv og det forandret ham som trener. Det har vaert enklere å takle vaeremåten hans. Overgangen hans til Start redder deres sesong. Han har gjort en veldig bra jobb, fortsetter Mathisen.

Han tror også at tv-tiden endret Rekdal.

– Han har fått større forståelse av mekanismen­e. Alle trenere hadde egentlig hatt godt av å vaere i media. Å se det store bildet og vite at norsk fotball og media avhenger av hverandre. Rekdal var flink på tv også, sier Mathisen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Han var glad etter 2–1-seieren over Tromsø i Nord-norge. Men Kjetil Rekdal tar ikke imot gratulasjo­ner enda.
FOTO: NTB SCANPIX Han var glad etter 2–1-seieren over Tromsø i Nord-norge. Men Kjetil Rekdal tar ikke imot gratulasjo­ner enda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway