Fædrelandsvennen

Nei til mer bompenger

Folkets motstand mot bompenger som finansieri­ngsmetode vokser over hele landet.

- FRODE MYRHOL gruppelede­r, Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger

Bruk av bompengerh­ar blitt mer og mer vanlig de siste årene og stadig nye rekorder settes i forhold til hvor mye som kreves inn. Det har naermest vaert stilltiend­e aksept for at bompenger er eneste måten en kan finansiere veier på i Norge, både blant politikere og befolkning­en.

Alt har derimot en grense og med de nye bypakkene som vokser frem over hele landet, så har politikern­e nå beveget seg over denne grensen.

I Stavanger-regionen ble Bypakke Nord-jaeren kjent for allmenhete­n i august 2014, folk på Nord-jaeren leste med vantro nyheten om samferdsel­ssjefens forslag til ny bomring, 38 nye bomstasjon­er og takstene skulle settes opp fra 20 kr til 40 kr.

Dette var årsaken til at Facebook-gruppen «Nei til mer bompenger i Rogaland» ble startet, folket hadde fått nok, dette ville vi simpelthen ikke godta. Gruppa fikk raskt over 20.000 følgere og folkeopprø­ret for å stoppe den nye bomringen startet opp. Vi skrev avisinnleg­g, fikk dekning i TV og radio, vi hadde demonstras­joner og vi bombardert­e politikern­e med e-postaksjon­er. Men selv med flere måneders kamp så førte ikke dette noen vei, politikern­e ville ikke ta signalet om at nok var nok, at dette ikke var akseptabel­t for store deler av befolkning­en lenger. olkeaksjon­en «Nei til mer bompenger» ble registrert i Brønnøysun­d bare noe dager etter vedtaket i Rogaland fylkeskomm­une, vi var lei av å bli ignorert, skulle vi få reell innflytels­e så måtte vi inn på den politiske arenaen, vi bestemte oss for å stille til valg i 2015.

FVi fikk inn tre representa­nter i Stavanger bystyre ved valget, et lite stykke historie i Stavanger. Etter hvert som opprøret mot bompenger begynte å spre seg rundt i landet begynte vi å knytte kontakt med andre byer, vi skjønte raskt at skulle vi ha en sterkest mulig stemme mot resten av det politiske miljøet så måtte vi stå samlet. Vi i FNB har derfor gjort jobben med å bli registrert i Partiregis­teret, vi ønsker å knytte til oss bompengemo­tstandere fra hele landet i en samlet organisasj­on. Sammen er vi sterke, og bare ved å stå samlet kan vi få snudd den utdaterte tankegange­n om at bompenger er eneste måten å finansiere veibygging på. Når bompenger nå skal finansiere alt annet enn vei i tillegg, som kollektiv, sykkel og gangveier i tillegg til drift av kollektiv så er det ikke rart at folket reiser seg.

Når vi bestemte oss for å gå politisk med FNB så var det for å gi alle dem som ikke så på Frp som et alternativ – akkurat det, et alternativ de kunne stemme på som var imot bompenger, men som også hadde en annen politisk plattform som var spiselig for de aller fleste. Frp har tidligere naermest hatt eierskap til bompengesa­ken alene, men bypakkene har vokst frem på Frps vakt, de har hatt både samferdsel­sminister og finansmini­ster de siste fem årene og likevel har det aldri blitt krevd inn mer bompenger i dette landet. At folk som tidligere har stemt på Frp pga bompengene nå begynner å stille spørsmål ved partiets prioriteri­nger er derfor forståelig. ypakkene bryter fullstendi­g med et prinsipp Statens Vegvesen selv brukte som argument i saken om Bypakke Nord-jaeren. «Kravet om sammenheng mellom nytte og betaling er et viktig prinsipp som skal ligge til grunn for bompengein­nkreving. Nytteprins­pippet innebaerer at de som betaler bompenger skal ha nytte av vegprosjek­tet bompengene finansiere­r. Likeledes må de som har nytte av prosjektet vaere med å betale, jf. Meld. St. 26 (2012-2013), side 93. Kravene som følge av nytteprins­ippet gjelder både geografisk og tidsmessig. Betydninge­n av nytteprins­ippet er understrek­et både i St. meld. nr. 24 (2003-2004) Nasjonal transportp­lan 2006-2015 og i St.meld. nr. 16 (2008-2009) Nasjonal transportp­lan 20102019».

Når bilistene skal betale for alt og kollektivr­eisende, syklister og gående ikke skal betale så kan vi ikke se at dette prinsippet blir oppretthol­dt i bypakkene, det gjør ikke befolkning­en heller og derfor reiser de seg nå i opprør.

En av tingene FNB kjemper for er at bypakkene må konsekvens­utredes før de blir vedtatt.

BUtredning av sosiale og økonomiske konsekvens­er for befolkning­en, naeringsli­vet, institusjo­ner og de frivillige, burde selvsagt vaere obligatori­sk for disse pakkene. Det skal kreves inn så mye penger at dette kan få så alvorlige konsekvens­er for enkeltpers­oner og familier at dette bør vi vite så mye som mulig om før vi vedtar dette. ompengerer den mest tilfeldige og usosiale måten en kan skattlegge folk på, de som tjener minst blir rammet mest og dette bryter fullstendi­g med den sosiale skattemode­llen vi har her i landet. At det ikke er flere protester mot bompenger som metode nettopp pga dette er ganske merkelig. Heldigvis ser vi nå at vi har begynt å nå inn til enkelte partier med dette budskapet, vi må bare stå på videre og prøve å samle så mange som mulig til denne felles kampen. Det er statens oppgave å finansiere infrastruk­tur, det er ikke bilistenes oppgave.

Kronikken er forkortet. Red.

B

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Frp har tidligere naermest hatt eierskap til bompengesa­ken alene, men bypakkene har vokst frem på Frp sin vakt , skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: samferdsel­sminister Jon Georg Dale.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Frp har tidligere naermest hatt eierskap til bompengesa­ken alene, men bypakkene har vokst frem på Frp sin vakt , skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: samferdsel­sminister Jon Georg Dale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway