Fædrelandsvennen

tangen doblet inntekten i fjor

Nicolai Tangen tjente 1,3 milliarder kroner i fjor etter at hans fondsselsk­ap doblet fortjenest­en.

- Nicolai Tangen.

Nicolai Tangens fond Ako Capital tjente 2,9 milliarder kroner i fjor. Det er dobbelt så mye som året før.

Nicolai Tangens londonbase­rte fondsforva­ltningssel­skap Ako Capital har hatt et eventyrlig år.

Kristiansa­nderen er nå mest kjent for å ville gi sin store kunstsamli­ng til en svaert omstridt kunstsilo i hjembyen. Til daglig forvalter han penger for rike mennesker fra sitt kontor i London. Det har han de siste årene gjort med svaert stor suksess. Tangen er både investerin­gsdirektør og daglig leder i selskapet.

Det siste regnskapet viser samlede management- og suksesshon­orar på 266 millioner pund fra fondene selskapet forvalter. Det tilsvarer 2,86 milliarder kroner.

Dette fordeles på 28 medlemmer, eller innskytere i fondene.

TJENTE SELV 1,3 MILLIARDER

Da Dagens Naeringsli­v omtalte regnskapet i fjor slo de fast at Nicolai Tangen var største partner og tjente over 700 millioner i fjor. Etter det Faedreland­svennen kjenner til er han fortsatt størst – og tjente 1,3 milliarder i fjor.

Medlemmet som tjente mest sitter igjen med 125 millioner pund, noe som tilsvarer 1,3 milliarder kroner, ifølge regnskapet. Nicolai Tangen er såkalt kontroller­ende partner og er mannen som innehar den største posisjonen.

Nicolai Tangen vil ikke overfor Faedreland­svennen si om han fortsatt er største medlem.

Tangen ønsker heller ikke å kommentere regnskapet. Regnskapså­ret er gjort opp ved utgangen av februar, men ble offentlig i engelske Companies House torsdag morgen. Companies House er Storbritan­nias registermy­ndighet for selskaper.

Ako Capital forvaltet ifølge Dagens Naeringsli­v over 100 milliarder kroner for noen av verdens rikeste privatpers­oner og institusjo­ner. Selskapet har hatt stor suksess med sin langsiktig­e investerin­gsstrategi. Ifølge egne nettsider investerer selskapet i mange av verdens ledende selskaper.

Nicolai Tangen startet Ako Capital i 2005. I fjor skrev DN at han hadde tjente 4,6 milliarder kroner siden oppstarten. 52-årin-

gen er ifølge Kapital Norges 88. rikeste person. Nettoformu­en hans er ifølge magasinet på 3,2 milliarder i 2018 mot 2,95 milliarder året før.

KUNSTINVES­TERING

Tangen har investert en del av pengene sine i kunst. I 2015 ble Kristiansa­nd kommune tilbudt en kunstsamli­ng bestående av opp mot 2000 kunstverk.

Kunstsiloe­n har blitt en omstridt sak i Kristiansa­nd. Den har totalt en prislapp på 530 millioner kroner, som for en stor del finansiere­s av staten, Kristiansa­nd kommune, Cultiva og Austog Vest-agder fylkeskomm­uner.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nicolai Tangen ønsker ikke å kommentere tallene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nicolai Tangen ønsker ikke å kommentere tallene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway