Fædrelandsvennen

Holdt styringsre­nta uendret

- NTB

Norges Bank har ikke endret syn på norsk økonomi og holder som ventet styringsre­nta uendret på 0,75 prosent.

Noe nytt rentehopp – etter den forrige økningen på 0,25 prosent – kommer dermed ikke før over nyttår. Beslutning­en torsdag var i tråd med forventnin­gene til de fleste økonomer og eksperter etter at Norges Bank nedjustert­e rentebanen noe ved forrige korsvei i september, da årets siste Pengepolit­isk rapport kom.

– I Pengepolit­isk rapport 3/18 var hovedstyre­ts vurdering at den økonomiske oppgangen fortsetter og at kapasitets­utnyttinge­n i norsk økonomi er naer et normalt nivå. Den underligge­nde prisvekste­n var naer inflasjons­målet på 2 prosent. Styringsre­nten ble hevet fra 0,50 til 0,75 prosent i september, og hovedstyre­ts vurdering var at den mest sannsynlig ville bli satt videre opp i første kvartal 2019, skriver Norges Bank i en kort begrunnels­e for rentebeslu­tningen torsdag.

Det var første gang på sju år at sentralban­ken på rentemøtet i september hevet styringsre­nten, fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. For å nå gradvis opp til en styringsre­nte på 2 prosent om tre år er det grunn til å tro at vi de neste tre årene kan få fem renteøknin­ger på «en kvarting».

– Utsiktene og risikobild­et tilsier en gradvis oppgang i styringsre­nten. Den økonomiske veksten har vaert litt lavere og prisvekste­n noe høyere enn anslått, men utsiktene og risikobild­et synes ikke vesentlig endret siden siste Pengepolit­isk rapport, skriver sentralban­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway