Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Lungefibro­se

● Lungefibro­se medfører unormal arrdannels­e i lungeblaer­ene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

● Når det dannes arr i stedet for normalt lungevev, blir gassutveks­lingen mellom lunge og blod dårligere enn normalt. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og arealet som kan brukes til gassutveks­ling, minker.

● Samtidig blir ikke lungene i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, og du får mindre volum å puste med. Har du beskjeden grad av lungefibro­se, er det ikke sikkert du merker det på pusten, bortsett fra når du anstrenger deg. Men jo mer fibrose som dannes, desto vanskelige­re blir det å puste.

● Det kan ofte vaere vanskelig å finne ut hva som har forårsaket sykdommen.

● Symptomene kommer nesten alltid «snikende». Kort pust ved anstrengel­se kombinert med tørrhoste er hovedsympt­omene.

● Hvis sykdommen utvikler seg, blir selv lette fysiske anstrengel­ser krevende. Ved alvorlig lungefibro­se kan man ha åndenød, også i hviletilst­and.

● Det er viktig at diagnosen stilles tidlig. Da vil behandling­en vaere mest effektiv, og den kan gi stabilitet i flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway