Fædrelandsvennen

Foreslår avstemning om sommerog vintertid

- NTB

Dersom Norge skal følge en eventuell avskaffels­e av sommer- og vintertid i EU, må folket få si sin mening, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Dette kommer på dagsordene­n fordi EU kanskje skal avskaffe skillet mellom sommerog vintertid. Skal vi gjøre det, må vi ta med folk på råd, sier naerings- og «tidsminist­er» Røe Isaksen til NRK.

Ettersom EU ennå ikke har avgjort spørsmålet, bør Norge gjennomfør­e en folkeunder­søkelse for å kunne vaere med på diskusjone­n, mener han.

– Vi har sett til andre land som allerede har hatt nettavstem­ninger og innbyggeru­ndersøkels­er. Å gjøre noe sånt uten å bruke for mye penger, tror jeg kan vaere en god idé, sier statsråden.

Klokka 3 natt til søndag skrus klokka nok en gang en time bakover – mot sommeren. Effekten er en litt lysere morgen, men at det blir tidligere mørkt på ettermidda­gen.

Tradisjone­n med å veksle mellom sommertid og vintertid går tilbake til første og annen verdenskri­g og oljekrisen på 1970-tallet. Den gang ble vekslingen innført for å spare energi. Norge har hatt samme tidsordnin­g som Eu-landene siden 1996.

Nyere forskning viser imidlertid at energispar­ingen i våre dager er marginal, uttalte EUS energikomm­issaer Maros Sefcovic i september. Det er meningen at EU vil innføre skiftet allerede fra høsten 2019, men har presisert at det vil vaere opp til hvert enkelt medlemslan­d å følge etter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen.
FOTO: NTB SCANPIX Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway