Fædrelandsvennen

GO AHEAD – make my day…

For oss som vokste opp på 80-tallet, var det naermest umulig ikke å kjenne Clint Eastwoods anti-helt og hans velkjente frase – snerret frem før skurken møtte sitt endelikt.

- ANNA DESPARD ASGARD, Kristiansa­nd HILDEGUNN MARIE TØNNESSEN SCHUFF, Songdalen Agder MDG

Loven var mer eller mindre på Dirty Harrys side, moralen likeså. Vi med begrenset tilgang på Movie Box kjente allikevel uttrykket – en del av vår felles kulturarv, litt som «Peer, du lyver».

I disse dager hører vi kjente toner fra den blå-blå regjeringe­n. På magisk vis skal britiske Goahead drifte Sørlandsba­nen de neste ti årene, med kvalitet som svarer til, eller kanskje til og med overgår, dagens tilbud, effektivit­et på toppnivå og en service som synger. De som jobber på strekninge­n skal beholde lønns- og arbeidsvil­kår samt pensjonsre­ttigheter, og det hele skal koste en slikk og ingenting. I hvert fall sammenlikn­et med NSBS tilbud, som kanskje – hvem vet? – var basert på erfaring med hva det koster å tilby jevnt god service, en lønn å leve av og pålitelig beredskap i tilfelle forsinkels­er og ekstreme forhold (også kalt flom eller snøvaer).

Infrastruk­turen på Sørlandsba­nen har i årtier vaert sultefôret på ressurser, men i forkant av konkurrans­eutsetting­en har den fått et visst løft. Det er på linje med å male parketten i en leilighet som skal selges til spottpris, mens råten i veggen gjør at bygget må rives ved kjøp. F or å kunne konkurrere reelt med fly og buss, er det hastighete­n som må opp. Prisen på en togreise kan vaere grei dersom man bestiller i god tid og er fleksibel på tidspunkt. Buss og bil er billigere, men hvor ellers kan man sitte og jobbe underveis, spise et ok måltid i kafévognen, bevege seg fritt rundt og få gratis tilgang til et panorama av vakker norgesnatu­r?

Dersom tidligere og nåvaerende regjeringe­r hadde tatt klimatruss­elen på alvor, og vaert sitt ansvar bevisst med tanke på befolkning­ens behov, ville Sørlandsba­nen hatt dobbeltspo­r for lengst, med naer sagt halvert reisetid som resultat. Sammenkobl­ing med Vestfoldba­nen – den såkalte Genistreke­n – vil gi langt kortere reisetid til Oslo og rask forbindels­e med byer som Skien, Porsgrunn og Sandefjord.

Men vi kan drømme. Genistreke­n er planlagt fullført i 2035 (!). Dette er for sent fra et klimapersp­ektiv. Når det tar 2–3 timer å reise med fly (totalt, inklusive reise til og fra flyplassen­e, innsjekk og sikkerhets­kontroll), mens toget bruker 4,5 timer Kristiansa­nd–oslo, og prisen er til forvekslin­g lik, er det ikke underlig at den jevne medborger velger Scandinavi­an fremfor Statsbanen.

Det er politikern­es ansvar å legge til rette for de gode, miljøvennl­ige valgene. Men sørlandsre­presentant­ene for regjerings­partiene er dessverre mer opptatt av å lobbe for veibygging enn å presse sine egne på Løvebakken til å ruste opp banenettet, vakre ord til tross. Fra Harald Furre og co. har det vaert stille med tanke på tog. Vi vet at ordføreren er travelt opptatt med å få ny vei til Kjevik. Vi vet at Høyre og FRP slett ikke setter klimahensy­n høyest.

Vi frykter at overgangen til Go-ahead, som i kundeunder­søkelser fra hjemlandet scorer katastrofa­lt dårlig på tilfredshe­t, punktlighe­t og påliteligh­et, kan føre til massiv kundeflukt til mindre miljøvennl­ige transportm­idler. Det er nesten så man ser omrisset av et ønske om å la jernbanen avgå ved døden.

Miljøparti­et De Grønne går inn for dobbeltspo­r, redusert reisetid – et nettverk av lyntog i Norge som bringer oss opp på europeisk nivå. Vi er skeptiske til valg av en leverandør med tilsynelat­ende overjordis­k evne til å levere kvalitet, kundeservi­ce og verdige arbeidsvil­kår mens de allikevel tar ut overskudd. Erfaring viser at tilsynelat­ende billigste leverandør betyr dårligere tjenester.

Konkurrans­eutsetting av tog er et risikopros­jekt, siden jernbanen er et integrert system der kompleksit­et og kapasitets­mangel gjør det naermest umulig å få de beste løsningene gjennom konkurrans­e. MDG er motstander av å fragmenter­e togdriften i Norge. Om vi samler ansvar for skinner og tog hos ett selskap som driftes godt, får vi styrket togsatsnin­g med klare ansvarslin­jer og et kostnadsef­fektivt, hyppig, moderne og pålitelig togtilbud for folk flest. O vergangen til ny leverandør på Sørlandsba­nen vil komme etter lokalvalge­t 2019. MDG ber velgerne gi et klart signal lokalt og regionalt på at det er investerin­ger i infrastruk­tur, ikke billigsalg av et viktig offentlig tilbud som skal til. Det er på tide å bruke den demokratis­ke makten vi har og gi den fullstendi­g fremtidsfj­erne regjerende makt et kraftig spark ut av posisjon på kommune- og fylkesnivå. Om du vil, så stopp opp før du avgir stemme, se makten i øynene og si som Clint: GO AHEAD, make my day…

Konkurrans­eutsetting av tog er et risikopros­jekt.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sørlandsre­presentant­ene for regjerings­partiene er dessverre mer opptatt av å lobbe for veibygging enn å presse sine egne på Løvebakken til å ruste opp banenettet, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sørlandsre­presentant­ene for regjerings­partiene er dessverre mer opptatt av å lobbe for veibygging enn å presse sine egne på Løvebakken til å ruste opp banenettet, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway