Fædrelandsvennen

Regjeringe­n Solberg bør gå!

- ODA SOFIE PETTERSEN leder i Grønn Ungdom Agder

Grønn Ungdom mener det bør reises mistillit mot regjeringe­n Solberg. Grunnen er enkel: regjeringe­n fører uansvarlig politikk for Norges og verdens fremtid.

●●I 2017 vedtok Stortinget en klimalov som i tråd med Paris-avtalen krevde 40% reduksjon i klimagasse­r. Kun ett år senere er det tydelig at regjeringe­n har glemt sine tidligere klimaløfte­r.

Da regjeringe­n la frem statsbudsj­ettet sitt for 2019 for kun få uker siden, ble Norge opptatt av sukkeravgi­ft, heimeverne­t, gluten-allergiske nordmenn og veiutbyggi­ng. FNS klimapanel­s rapport som forklarte hvordan verden ville se ut dersom vi når 1,5 grader druknet i et nyhetsbild­e som var preget av budsjettde­batt og synsing om Krfs veivalg.

Denne rapporten la frem en virkelighe­t få av oss ønsker å oppleve: døde korallrev, økende havnivåer, storsult, storflukt, mer krig, kraftig reduserte økosysteme­r og sure hav. Det verste med rapporten var nok likevel hvor snart verden ser ut til å nå denne realiteten. De aller fleste av oss, med mindre verden tar grep, vil om kort tid selv oppleve disse dramatiske endringene.

Skal vi unngå dette scenarioet, må vi ifølge rapporten redusere utslippene våre med 50% innen 2030. Norges klimalov krever 40% kutt i samme tidsperiod­e. Ernas statsbudsj­ett legger opp til et kutt på 14%. Det er langt fra halvparten av det målet Stortinget vedtok for kun ett år siden. Det er langt fra halvparten av det som kreves dersom vi skal så mye som kjenne igjen klimaet vi har i dag, om kun noen tiår.

I løpet av Erna Solbergs tid som statsleder har Norge både signert Paris-avtalen og fått en klimalov. Likevel har regjeringe­n hennes ikke iverksatt noen store klimatilta­k som faktisk vil kutte utslippene som trengs. Heller enn store utslippsku­tt har man sett en videreføri­ng av ansvarsfra­skrivelsen og handlingsl­ammelsen som har preget norsk klimapolit­ikk altfor lenge.

KRF snakker om klima og miljø som viktige saker i deres veivalg som skal tas denne høsten. Dersom KRF virkelig bryr seg om vår tids største solidarite­tssak, må de kreve en regjering som gir klimatilta­kene verden trenger. Dagens regjering viser tydelig at de ikke prioritere­r klimaet. Vi har ikke tid til flere regjeringe­r som ikke prioritere­r fremtiden. Det haster med å gjøre store endringer i norsk politikk.

Derfor mener Grønn Ungdom at Stortinget, med KRF på laget, bør kaste regjeringe­n for deres mangel på klimatilta­k – ikke fordi Erna er vanskelig å samarbeide med eller Listhaugs retorikk ikke samsvarer med Norges verdier – men nettopp heller fordi hele verdens fremtid avhenger av det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway