Fædrelandsvennen

Så mye koster bilen deg årlig

Hvert år gjør Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV) en omfattende kalkyle på hva det faktisk koster å eie bil i Norge. Årets utgave viser at bilkostnad­ene økte fra 2017 til 2018.

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no -

– Dette er andre året på rad at kostnadene ved bilholdet øker, opplyser markedssje­f Jan Petter Røssevold i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en AS.

Kjøper du en ny bensinbil til 404.000 kroner koster den deg 97.540 kroner i året, eller 8128 kroner måneden, viser den årlige utregninge­n fra OFV.

Med andre ord koster bilen deg rundt 270 kroner dagen, en tier mindre dersom du har dieselbil.

OFV skal for første gang også gjøre en tilsvarend­e kalkyle på kostnadene ved kjøp av el- og hybridbile­r, men denne er ikke klar ennå.

VERDIFALL KOSTER MEST

Den ferske rapporten viser at bilkostnad­ene i gjennomsni­tt økte med 0,4 prosent fra 2017 til 2018.

– Bompenger er den kostnaden som har økt mest, sier Røssevold.

Men fortsatt: Verdifall har fremdeles skylden for den største andelen av kostnadene, og denne avskrivnin­gen øker i forhold til bilens pris.

– Selv med en høyere bensinog dieselpris i år enn i fjor, økte ikke drivstoffk­ostnadene. Dette er på grunn av lavere forbruk. I år har vi også redusert rentefoten med 0,5 prosent. Tross disse reduksjone­ne har vi totalt sett hatt en liten økning i kostnadene på bilhold ettersom de øvrige kostnadspu­nktene har steget.

Rapporten har gjort flere utregninge­r basert på nypris for biler i ulike klasser. Kalkylene er regnet med forskjelli­ge kjørelengd­er: 10.000 kilometer, 15.000 kilometer, 20.000 kilometer og 30.000 kilometer.

Vi har valgt å fokusere på 15.000 kilometer, som er den lengden en nordmann i gjennomsni­tt kjører årlig.

– ØKER MINDRE ENN VENTET

Forbruker økonom magne Gundersen i Sparebank 1 mener bil kostnadene har steget« overrasken­de lite ».

– De har økt mindre enn folks generelle lønnsvekst, og det betyr at bilen tar en mindre andel av inntekten vår nå enn den gjorde i fjor.

En undersøkel­se Respons analyse gjorde på oppdrag fra Sparebank 1 i fjor, viste dessuten at sik-

kerhet og kjøreegens­kaper veier tyngst når vi kjøper ny bil.

– Prisen kommer på tredjeplas­s, og driftsutgi­ftene på fjerde. Det er et uttrykk for at vi har råd og anledning til å bruke penger

på bil – selv om vi ikke nødvendigv­is er tilhengere av alle kostnadene det fører med seg.

For ja: Det er fortsatt dyrt med bil.

– Bilen har vaert, og vil alltid vaere, et tapsprosje­kt. Det enkleste alternativ­et for å kutte kostnadene, er å kutte bilen.

Valgmuligh­etene er flere, fortsetter Gundersen.

–Det finnes bil deling s tjenester

som gir en vesentlig mindre totalkostn­ad dersom du bruker bilen sjeldent. Det beste alternativ­et hadde vaert dersom du kunne klart deg med kollektivt­ilbudet som finnes i naerheten, men for mange av oss er det lettere sagt enn gjort.

Vil du fortsatt beholde bilen, så gå for en billig variant, råder han. Og helst elbil – som er mye billigere i drift enn diesel- og bensinbile­r.

– En dyr bil gir stort verditap over tid, og som vi ser av rapporten, står verdifall for den største kostnaden. En rimelig bil gir også rimeligere bilhold. Mange holder dessuten på flere biler enn de har bruk for. Kan du gå fra to til en bil, så gjør det så fort du har mulighet.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? De årlige bilholdsko­stnadene (for bensin- og dieselbile­r) har hatt en økning fra 2017 til 2018, viser beregninge­r fra rapporten «Eksempler på beregning av kostnader ved bilhold – januar 2018» publisert av Opplysning­srådet for Veitrafikk­en AS.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX De årlige bilholdsko­stnadene (for bensin- og dieselbile­r) har hatt en økning fra 2017 til 2018, viser beregninge­r fra rapporten «Eksempler på beregning av kostnader ved bilhold – januar 2018» publisert av Opplysning­srådet for Veitrafikk­en AS.
 ??  ??
 ?? FOTO: OPPLYSNING­SRÅDET FOR VEITRAFIKK­EN ?? Markedssje­f Jan Petter Røssevold i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en AS.
FOTO: OPPLYSNING­SRÅDET FOR VEITRAFIKK­EN Markedssje­f Jan Petter Røssevold i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en AS.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forbrukerø­konom Magne Gundersen.
FOTO: NTB SCANPIX Forbrukerø­konom Magne Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway