Fædrelandsvennen

Vabua og rødlistet naturmangf­old

De to store, gamle og rødlistede asketraern­e i Vabua på Lund er bolig for mange andre hensynskre­vende arter. Den planlagte blokkbebyg­gelsen langs Østerveien vil redusere solekspone­ringen til askene, og kan føre til at sjeldne arter dør ut eller forsvinner

- TERJE SØDAL

En gruppe utbyggere ønsker å reise høyblokker på inntil 12 etasjer kloss inntil park- og friluftsom­rådet Vabua på Lund (fvn.no 27.9.18). Skulle de få gjennomsla­g for sitt ønske vil både askene og blomsteren­ga i bakken, som også er viktig for naturmangf­oldet, få langt dårligere solforhold enn i dag. Og nettopp lys og varme er essensielt for mange arter.

I den pågående områderegu­leringen av Lund torv er det bred enighet om at Vabua må bevares og sikres mot nedbygging. Parken benyttes året rundt, saerlig av barn og unge, og om vinteren har den byens mest benyttede akebakke. Vabuas kvaliteter med hensyn til naturmangf­old har derimot fått liten oppmerksom­het, og lysforhold­ene har knapt vaert nevnt. Bakkens sørvestven­dte beliggenhe­t gjør at solinnstrå­lingen pr. i dag er svaert god. Den største aska i Vabua er hul og har mye død ved, og det er ingen tvil om at den har stor verdi for naturmangf­oldet. Men hvor stor er det ingen som vet. Noen undersøkel­se av forekomste­n av lav, moser, sopp, insekter og andre småkryp er nemlig ikke foretatt.

I2016skrev kommunens naturforva­lter en rapport om naturmangf­oldet i Vabua, som et lovpålagt tiltak i forbindels­e med regulering­en. Det er bra at rapporten understrek­er betydninge­n av å bevare de to gamle askene med sitt store potensiale for biodiversi­tet. Rapporten inneholder også en del rødlistede fuglearter som undertegne­de har registrert i Artsdataba­nken. Vi får dessuten vite at man har registrert karplanter én enkelt dag, uten å finne noen truede. Andre artsgruppe­r er ikke undersøkt.

Ifølge professor Anne Sverdrup-thygeson ved NMBU, forfatter av den kritikerro­ste boka Insektenes planet, fins det få asker i landet av en slik størrelse som i Vabua (e-post til undertegne­de 2.10.18). Hun skriver at solekspone­ring er helt vesentlig for det biologiske mangfoldet på slike traer. Billearten eremitt er et eksempel på hva ei gammel ask kan huse av sjeldenhet­er. Den fins i dag kun på ett sted i hele Norge – på en gruppe asketraer i Tønsberg.

Tre rødlistede fuglearter hekker i eller like ved Vabua, det gjelder tyrkerdue, staer og fiskemåke. En lang rekke arter bruker parken som rasteområd­e og til naeringssø­k, også fugler høyere oppe på rødlista, i kategorien­e «sårbar» og «sterkt truet». I den sistnevnte kategorien finner vi vipe, som har hatt en voldsom bestandsne­dgang de senere årene. Jeg har flere ganger observert rastende vipe under vårtrekket, også i år. Mens snøen stengte vipene ute fra matfatet på hekkeplass­ene i Tveit og Søgne, sørget vårsola for å tine bakken i Vabua grønn. Da så man også sanglerke og gulspurv her. Begge er på rødlista. Den sterkt truede svartstrup­a er en sjelden gjest på våre kanter, men i Vabua var den flere dager høsten 2016. Også dvergspett, hønsehauk, hettemåke, kornkråke og taksvale er rødlistede arter som flere ganger er funnet her. arken er dessuten viktig for mange andre naeringssø­kende fuglearter året rundt. De to siste ukene har vi hatt besøk av et par ungfugler av arten kortnebbgå­s. Store flokker trekker hver høst fra hekkeplass­ene på Svalbard til overvintri­ngsområdet i bl.a. Nederland. Men det frodige, grønne gresset i Vabua fristet så mye at disse to gjessene ikke fant noen grunn til å fly videre. Også blomsteren­ga i bakken er viktig for biomangfol­det. Insektfaun­aen i parken er ikke systematis­k undersøkt. I sommer fotografer­te jeg den rødlistede sommerfugl­arten karminprak­tvikler (Cochylis flavicilia­na) ved Vabua. Den er ikke vanlig, og i hele Norge fins det kun seks andre registreri­nger i artsobserv­asjoner.no så langt i år. Arten er så kresen at den kun legger eggene på én bestemt karplante, rødknapp, en blomst som også er vertsplant­e for mange andre insektarte­r.

POg nettopp rødknapp fins det nokså mye av i Vabua.

I fjor sommer fotografer­te jeg en annen mikrosomme­rfugl som ingen har klart å artsbestem­me. Verken en lokal sommerfugl­ekspert eller en svensk professor som er blant verdenseli­ten i faget, hadde sett noe tilsvarend­e før. Var det en hittil ukjent variant av en kjent art jeg hadde funnet, eller kunne det blitt en ny art for vitenskape­n, om jeg hadde tatt vare på dyret? eg håper atvi i tida framover kan få mer kunnskap om floraen og faunaen her. Potensiale­t for et rikt artsmangfo­ld er stort. Og den urbane beliggenhe­ten bare øker verdien av dette viktige grøntområd­et. Her kan vi få flotte naturopple­velser rett utenfor stuedøra. «Naturen er ingen steder større enn i hennes minste skapninger» (sitat Plinius d.e., Historia Naturalis, ca. år 79 e.kr.). Vi må kunne forvente at politikern­e er sitt miljøansva­r bevisst og sier nei til høy bebyggelse som vil forringe solforhold­ene og dermed artsmangfo­ldet i Vabua.

J

 ?? FOTO: TERJE SØDAL ?? De to store, rødlistede askene i Vabua. Treet til høyre, som er hult og har mye død ved, har en omkrets på 6,4 m og er blant de største i landet. I bakken ses to kortnebbgj­ess som ble klekket på forsommere­n, trolig på Svalbard. De har holdt seg i bakken i to uker på grunn av det frodige, grønne gresset i Vabua, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TERJE SØDAL De to store, rødlistede askene i Vabua. Treet til høyre, som er hult og har mye død ved, har en omkrets på 6,4 m og er blant de største i landet. I bakken ses to kortnebbgj­ess som ble klekket på forsommere­n, trolig på Svalbard. De har holdt seg i bakken i to uker på grunn av det frodige, grønne gresset i Vabua, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway