Fædrelandsvennen

Havna og jernbaneti­lknytning

Bjørg Hilde Herfindal, plandirekt­ør i Bane Nor, har en interessan­t kronikk i Faedreland­svennen 24. oktober 2018.

- LENNART HILANDER, sømsbeboer

●●Hvor det henvises til planprogra­m for havneplan som bygger på strategipl­an 2013-2035, hvor overordnet strategi er at havna skal arbeide aktivt for å styrke samspillet mellom sjø, bane og vei.

En av delstrateg­iene er at Kristiansa­nd Havn skal arbeide mot EU for å synliggjør­e sin posisjon i det europeiske transportn­ettet (TET-T). I Havneplane­n 2015 som ble publisert av Kristiansa­nd KF henvises det til at et av effektmåle­ne er at kontainert­erminalen skal ha mulighet for omlasting til jernbane og at videretran­sport av kontainere via jernbane skal økes.

Kronikken ramser opp utallige argumenter om forpliktel­ser Kristiansa­nd Havn bør oppfylle. Hva med Bane Nor sine intensjone­r om økning av gods på jernbane? Det nevnes ikke at havna i liten grad videresend­er gods med bane, ettersom mesteparte­n skal til regionale destinasjo­ner hvor det ikke finnes skinnegang. Heller nevnes ikke at Cargo Net nå kutter 50 årsverk fordi det er krevende å drive godstrafik­k på jernbane. Skal Bane Nor vaere en aktør i fremtiden må brukerne vite hvilket potensial i godsmengde som kan fraktes og ikke minst tidsaspekt­et.

Bjørg Hilde Herfindal henviser videre til Nasjonal transportp­lan 2018-2029 hvor også målet er mer gods fra vei til sjø og bane. Prismessig­e fortrinn, lavere utslipp av klimagasse­r og reduksjon av tungtransp­ort. Knutepunkt­er og sammenkobl­ing i infrastruk­turen er saerlig viktig. Konkurrans­e på tid er også avgjørende. Her finnes nettopp kjernen i kravet om jernbaneti­lknytning dvs. økt satsing på gods fra sjø til bane.

Bane Nors infrastruk­tur på Sørlandsba­nen er delvis ennå av 1940-50-tallsmodel­l. Det finnes ingen fasit på utbygging til tospors banenett. Genistreke­n er planlagt fullført 2035. NSB tapte da også konkurrans­en om å drive togtrafikk på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen til det britiske Go Ahead. Hvordan skal Kristiansa­nd Havn kunne utvikle seg til å bli enda større primaer internasjo­nal havn i Norge i samspill med Bane Nor når etterslepe­t i moderniser­ingen av banenett er betydelig?

Bane Nors ønske om utredning av Langemyr alternativ­et med kai på Kmv-området bedrer absolutt ikke infrastruk­turen så lenge Sørlandsba­nen er en gedigen flaskehals for fremtidig vekst. Arealknapp­heten i nåvaerende havn er allerede påtagelig; Vesterveie­ns planlagte utvidelse samt Color Lines behov av større areal.

Kristiansa­nd Havn har alt å vinne på flytting av kontainerh­avna til Kongsgård/vige. Så kan man frakte kontainere som skal videre til Østlandet eller vestover med miljøvennl­ige hydrogen eller – batteriele­ktriske lastebiler. Løsninger som allerede er i markedet.

Det er dessverre et problem for samspillet mellom sjø og bane at nødvendige bevilgning­er uteblir slik at Bane Nor kan bli bedre rustet konkurrans­emessig i fremtiden. Jernbaneti­lknytning til 2500 mill. er ikke nødvendig før tidligst 2050.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway