Fædrelandsvennen

Ønsker slutt på tvillingab­ort

Høyre-ordførerne Harald Furre i Kristiansa­nd og Janne Fardal Kristoffer­sen i Lindesnes ønsker at muligheten for å fjerne et tvilling-foster tas ut av dagens abortlov.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er for meg ikke riktig at det skal vaere mulig å fjerne det ene friske tvillingfo­steret. Kall meg gjerne konservati­v, men det er min mening, sier Kristoffer­sen.

Når regjerings­forhandlin­gene mellom KRF og dagens regjerings­partier tar til for alvor vil abortloven vaere helt sentral. Nestleder i KRF Kjell Ingolf Ropstad har likevel uttalt at partiet ikke stiller et ultimatum om endring av loven.

– Samtidig skjønner jeg godt at KRF kommer med sakene som er viktige for dem, blant annet abort. Slik er politikk, også en så ømtålig sak som dette, sier Furre.

Han er av den mening at det er riktig å drøfte abortloven.

– Saerlig bør man drøfte riktighete­n av tvilling-abort. Det står jo i utgangspun­ktet ikke noe om dette i loven. Det er likevel mulig fordi Justisdepa­rtementet har konkludert med at abortloven åpner for forsterred­uksjon av ett eller flere friske fostre, påpeker Furre.

KREVENDE

Derimot synes han det er langt vanskelige­re å skulle endre paragraf 2c.

Denne paragrafen sier at svangerska­psavbrudd etter 12. uke kan skje når «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning­er under svangerska­pet». Denne kan bli endret til at abort kun kan skje dersom fosteret ikke er levedyktig.

– Det er krevende å skulle endre denne delen av loven selv om jeg skjønner også dette er noe KRF vil drøfte, sier han.

«ABORT-TURISME»

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen sier hun ikke vil mene noe bastant om 2c-paragrafen.

– I utgangspun­ktet må dette vaere et valg den enkelte kvinne og par tar. Det er uansett et vanskelig dilemma. Jeg ønsker ikke et sorterings­samfunn. Barn med downs syndrom kan leve fullverdig­e liv. Noe annet er det med alvorlig dødelig sykdom. Men gjør vi endringer i lovverket, risikerer vi at kvinner drar utenlandsk for senabort, noe vi jo heller ikke ønsker, sier hun.

Hun mener at dersom det skulle bli endringer, må det samtidig komme flere tiltak fra samfunnets for å lette byrden for kvinner som får barn de finner krevende å oppfostre. – Der er vi ikke gode nok, mener Kristoffer­sen.

INGEN MENING

Høyre-ordfører

Jan Sigbjørnse­n i Flekkefjor­d sier han ikke har dannet seg en mening om abortloven bør endres.

– Men jeg stemte på vårt landsmøte i 2013 mot at det skal vaere lov med tvillingab­ort, sier han.

Høyres ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen vil ikke si noe om hva han mener om dagens abortlov. Han vil heller ikke si hva han stemte om tvillingab­ort i 2013.

– Dette er nå et tema Høyre skal behandle sentralt og som jeg ikke vil påvirke i noen retninger, sier han.

Heller ikke ordfører Arne Thomassen i Lillesand vil ha noen formening om forhandlin­gene eller abortloven nå.

VIL IKKE KOMMENTERE

Faedreland­svennen har også spurt eldreminis­ter Åse Michaelsen (FRP) om hennes mening om abortloven.

«Dette er en forhandlin­gssak som jeg ikke har kommentar til mens forhandlin­gene pågår», skriver hun i en sms.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Høyre-ordførerne Arne Thomassen, Harald Furre og Janne Fardal Kristoffer­sen avbildet med statsminis­ter Erna Solberg tidligere i år. Ordførerne mener det er riktig å drøfte abortloven når KRF krever det.
FOTO: TONE SANDBERG Høyre-ordførerne Arne Thomassen, Harald Furre og Janne Fardal Kristoffer­sen avbildet med statsminis­ter Erna Solberg tidligere i år. Ordførerne mener det er riktig å drøfte abortloven når KRF krever det.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway