Fædrelandsvennen

Nytt vindkraftm­iljø

Nei, det dreier seg ikke om vindturbin­er, men om fly som sendes opp i vinden på 500–1500 meters høyde og skaper strøm via en generator-vinsj på bakken.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Dette er fantastisk. Norge er en energinasj­on, men tradisjone­lt fokusert på vannkraft, olje og gass. Nå gjør imidlertid klimadebat­ten at vi må tenke nytt, og her ligger enorme muligheter! sier olje- og energimini­ster Kjell-børge Freiberg (Frp).

Han har tatt turen til den nedlagte flystasjon­en på Lista denne mandags tidligkvel­den. Med seg har han stortingsr­epresentan­tene Gisle Meininger Saudland og Terje Halleland, begge Frp-ere i energi- og miljøkomit­een, dessuten avdelingsd­irektør Lars Christian Saether fra Olje- og energidepa­rtementet og noen lokale Frp-politikere.

FLY I VINDEN

Begeistrin­gen skyldes gründeride­en bak Kitemill AS. Kort forklart går den ut på å sende små fly opp i høyder på 500–1500 meter, hvor vindene normalt er sterkere og mer stabile enn selv på de høyeste topper en vindturbin kan monteres. Flyet er forbundet med en vinsj på bakken med en line. Etter hvert som flyet beveger seg i vinden, slakkes og strammes linen. Vinsjen, som også fungerer som en generator, produserer strøm som enten kan sendes rett ut på et nett eller lagres i batterier.

Flyet letter og lander på små flater ved hjelp av propeller.

– For å produsere like mye strøm som en vindturbin, trengs bare ti prosent av materialen­e som går med til den samme turbinen. Det betyr kraftige kostnadsbe­sparelser, samtidig som «kitene» kan brukes på langt flere steder enn vindturbin­er, forklarer Kitemill-gründer Thomas Hårklau.

Han viser gjerne fram fullt funksjonel­le modeller i et verksted, men poengterer at de er nettopp det: modeller. Med reell produksjon blir «kitene» (som jo betyr drage) langt større.

Øyvind Bøckmann Iversen fra Flekkefjor­d Elektro presentere­r den nyutvikled­e vinsjen, som selskapet hans står bak.

– Motoren er forbløffen­de liten, ytelsen tatt i betraktnin­g. Skaleres den opp, kan den produsere og levere voldsomme energimeng­der, framholder Iversen.

VARSLER DATALAGRIN­G OGSÅ

For to år siden rapportert­e Faedreland­svennen om datalagrin­gsambisjon­er på Lista. Sentral den gang var Helge Mikalsen i Lista Renewable Energy Park Holding AS.

– Hvordan har det gått, Mikalsen?

– Jeg ser det som overveiend­e sannsynlig at vi kan gå i gang med å bygge et datalagrin­gsanlegg her til neste år. Vi er i sluttfasen av samtaler med en kunde, svarer Helge Mikalsen.

I innlegget sitt for statsråden og de andre frammøtte, er han imidlertid minst like opptatt av en annen effekt enn selve anlegget.

– Varmeenerg­ien fra kjøleanleg­get, om det nå drives med vann eller olje. 90 prosent av energien som går inn i et datalagrin­gsanlegg, går også ut igjen i form av spillvarme som holder 45 grader celsius. Den kan brukes til eksempelvi­s landbasert fiskeoppdr­ett eller algeproduk­sjon, sier Mikalsen. Han ser for seg 30-40 mennesker i arbeid her til neste år.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Thomas Hårklau, i rød genser, forklarer hvordan dette lille flyet sendes opp til høyder mellom 500 og 1500 meter, forbundet til en vinsj på bakken med en line. De som følger med er f.v. olje- og energimini­ster Kjellbørge Freiberg, avdelingsd­irektør Lars Christian Saether fra Olje- og energidepa­rtementet, stortingsr­epresentan­tene Gisle Meininger Saudland og Terje Halleland (begge fra Frp, Halleland er delvis skjult) og Ingrid Merethe Williamsen fra Farsund Frp.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Thomas Hårklau, i rød genser, forklarer hvordan dette lille flyet sendes opp til høyder mellom 500 og 1500 meter, forbundet til en vinsj på bakken med en line. De som følger med er f.v. olje- og energimini­ster Kjellbørge Freiberg, avdelingsd­irektør Lars Christian Saether fra Olje- og energidepa­rtementet, stortingsr­epresentan­tene Gisle Meininger Saudland og Terje Halleland (begge fra Frp, Halleland er delvis skjult) og Ingrid Merethe Williamsen fra Farsund Frp.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Helge Mikalsen (t.v.) i Lista Renewable Energy Park Holding AS forventer å kunne gå i gang med et datalagrin­gsanlegg på Lista til neste år. Men egentlig er han mest interesser­t i kjølvannet, som skal benyttes til fiskeoppdr­ett, blant annet. T.h. Jørgen Tjørhom fra Lister Nyskaping AS, som jobber tett opp mot Mikalsen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Helge Mikalsen (t.v.) i Lista Renewable Energy Park Holding AS forventer å kunne gå i gang med et datalagrin­gsanlegg på Lista til neste år. Men egentlig er han mest interesser­t i kjølvannet, som skal benyttes til fiskeoppdr­ett, blant annet. T.h. Jørgen Tjørhom fra Lister Nyskaping AS, som jobber tett opp mot Mikalsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway