Fædrelandsvennen

Vil ikke stanse 300 nye boliger

Kommunens administra­sjon vil stanse utbygginge­n på Hamrevann og mener det fører til mer bilkjøring. Likevel går det mot et ja til 300 nye boliger ved Sørlandspa­rken.

- KJETIL REITE

– Forutsigba­rhet er et nøkkelord her, sa ordfører Harald Furre da politikern­e i kommunalut­valget tirsdag diskuterte utbygginge­n av Hamrevann.

På tilhørerbe­nken satt utbyggerne som har sagt at de er sjokkert over at kommunens administra­sjon vil stanse hele utbygginge­n. Administra­sjonen mener det vil føre til enda mer bysprednin­g og økt bilbruk.

Derfor har de sagt nei til å behandle regulering­splanen som var det neste steget i veien mot å starte utbygginge­n. De har også merket Hamrevann rødt i kommunens boligprogr­am som kommunalut­valget behandlet tirsdag.

Rød farge betyr at det ikke kan startes arbeid med regulering­splan.

Men mange partier vil forandre dette – og dermed åpne for utbygging.

– Dette er snakk om 300 boliger som ligger vegg i vegg med Lauvåsen. Høyre er opptatt av å opptre troverdig, og vi trenger private aktører som kan realisere byens planer, sier Furre til Faedreland­svennen.

SPREDT

Furre varsler en langt tøffere linje framover der det skal bygges tettere og naermere by- og bygdesente­r. Men for Hamrevann er det allerede godkjent en kommunedel­plan.

Da mener et flertall i kommunalut­valget (Høyre og KRF) at man må tillate utbygginge­n.

– Jeg kjøper heller ikke argumentet om at dette er et elendig miljøprosj­ekt. Det er allerede bygd på sørsiden (Lauvåsen, journ.anm) og da må det jo vaere helt topp å bygge på nordsiden også, sa varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF).

I kommunalut­valget ble det flertall for å åpne opp for utbygging, forutsatt at by- og miljøutval­get gjør det samme (se fakta).

Men Ap har ennå ikke bestemt seg, og de kritiserer flertallet for å ta for lett på byutviklin­g i Kristiansa­nd. Gruppelede­r Mette Gundersen minnet om at Kristiansa­nd kan gå glipp av hele byvekstavt­alen om ikke byen snart tar signalene og bygger mer kompakt.

– Det undrer meg at dere ikke kan diskutere klima som en del av byutviklin­gen. Jo flere boliger langt fra sentrum, jo mer bilkjøring blir det, sa hun.

Også Ap har vaert med på å si ja til Hamrevann tidligere. Men Trond Blattmann mener at partiet ikke er automatisk bundet av det.

IKKE AVGJORT

Det er ennå ikke sikkert at det blir utbygging på Hamrevann. Planene skal gjennom flere runder, og i bystyret har det vaert en økende skepsis til boligprosj­ekter langt unna sentrum

– Dette vedtaket viser at politikern­e er opptatt av forutsigba­rhet. Jeg oppfatter dette som et tydelig signal om at de står ved at de første 300 boligene skal bygges, sier David Reme, daglig leder i Hamrevann AS.

– Men har de ikke samtidig signaliser­t at det blir svaert vanskelig med en videre utbygging?

– Det har aldri vaert meningen å bygge ut den store delen av Hamrevann nå. Dette er et prosjekt som må ta tid, og vi planlegger i et 40-års perspektiv, sier Bjarte Ågedal i Arkitektko­mpaniet.

MILJØ

Utbyggerne er uenige i at Hamrevann er et dårlig miljøprosj­ekt.

– Dette er et boligområd­e som vil ligge der folk jobber. Det ligger naer store arbeidspla­sser som Dyreparken, Sørlandspa­rken og

Ikea. Vi ble nokså sjokkert da dette ble stoppet, sier David Reme.

Bjarte Ågedal mener at hvis politikern­e ønsker et boligmarke­d med boliger i forskjelli­ge prisklasse­r, og der prisene ikke øker sterkt, så må de si ja til denne type utbygginge­r.

– Hvis du ser til en by som Stavanger, der de i hovedsak har fortettet, så har også prisene steget langt mer enn i Kristiansa­nd. Hvis man kan bygge utenfor bykjernen, blir også prisene lavere, sier David Reme.

Rådmann Ragnar Evensen svarer at Kristiansa­nd har bygget svaert mange nye boliger i sentrale strøk de siste årene, uten at det har ført til en kraftig prisvekst.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ordfører Harald Furre varsler en tøffere linje framover der det blir langt vanskelige­re å bygge langt unna sentrum. Men han mener Hamrevann dreier seg om å vaere forutsigba­r. På tilhørerbe­nken sitter David Reme fra Hamrevann AS. Ved bordet sitter Trond Blattmann (Ap), Mette Gundersen (Ap) og rådmann Ragnar Evensen.
FOTO: KJETIL REITE Ordfører Harald Furre varsler en tøffere linje framover der det blir langt vanskelige­re å bygge langt unna sentrum. Men han mener Hamrevann dreier seg om å vaere forutsigba­r. På tilhørerbe­nken sitter David Reme fra Hamrevann AS. Ved bordet sitter Trond Blattmann (Ap), Mette Gundersen (Ap) og rådmann Ragnar Evensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway