Fædrelandsvennen

Elektriske biler utgjør 53 prosent av salget

- TOR MJAALAND

Det ble solgt nøyaktig like mange biler i oktober i år som i samme måned i fjor i Kristiansa­nd. Men utvalget biler har endret seg kraftig på ett år.

Mens det i oktober i fjor ble registrert 95 nye dieselbile­r i Kristiansa­nd, var tallet omtrent halvert til 49 i år. Antall bensindrev­ne biler gikk ned fra 80 til 68, mens elbilene økte fra 66 i fjor til 119 i år.

Den samme trenden finner vi i resten av landet. I oktober i fjor utgjorde elbilene 21 prosent av de nye bilene, i år 38 prosent. Mens dieselande­len var gått ned fra 20 til 14 prosent.

Biler som kan lades, altså elbiler og ladbare hybrider, sto for over 53 prosent av de nye bilene i oktober i år i Kristiansa­nd. I fjor utgjorde disse to gruppene 38 prosent av oktoberreg­istreringe­ne.

vinnerbile­n

I Norge var det en nedgang på 6,6 prosent i antall nyregistre­ringer i oktober, i Kristiansa­nd var det altså like høyt som i oktober i fjor. Den store bilmessen i Sørlandsha­llen Bil Expo 2019, får en del av aeren for det.

Vinnerbile­n i oktober er Volkswagen Golf, og da først og fremst i elektrisk utgave. Hele 60 nye Golf ble registrert, nesten dobbelt så mange som nummer to på listen, elektriske Nissan Leaf med 32 biler. Av de 60 nye Volkswagen Golf, var 44 e-golf, altså elektriske, mens 13 var plug-in hybrider. Med andre ord, 57 av 60 nye Golf i Kristiansa­nd var elektriske i oktober.

«normaltils­tand»

Ellers er det «normaltils­tander» når det gjelder de to merkene som solgte mest. Volkswagen er klart på topp med 80 nyregistre­ringer foran Toyota med 50, begge de to store med en liten økning fra fjoråret. Toyota bidrar også til å holde en høy andel hybridbile­r av nybilsalge­t i oktober.

Vi noterer også at Volvo hadde en svaert god oktober, doblet omtrent fra fjoråret, også Mitsubishi og Hyundai økte voldsomt. Felles for merkene som gjør det bra er at de enten har elbiler, plug-in eller hybridbile­r å tilby kundene. Merker som for tiden enten mangler eller har lang venteliste på slike biler, sakker akterut, som for eksempel Skoda som har vaert en bestselger på Sørlandet i mange år.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nissan Leaf er mest solgte bil i Kristiansa­nd hittil i år. Men i oktober ble den slått av Volkswagen e-golf.
FOTO: TOR MJAALAND Nissan Leaf er mest solgte bil i Kristiansa­nd hittil i år. Men i oktober ble den slått av Volkswagen e-golf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway