Fædrelandsvennen

Tester pigger av metall og gummi

- TOR MJAALAND

Pigger av gummi som sliter mindre på asfalten, gir mindre støy og har bedre veigrep, høres ut som en drøm. Men slike dekk er nå under testing.

Det er dekkprodus­enten Continenta­l som nå introduser­er det de kaller sin helt nye Contiflexs­tud-teknologi med en pigg som består av en metallpinn­e og en gummistamm­e. Den nye piggteknol­ogien skal gi bedre veigrep, mindre støy og mindre slitasje på asfalten.

I en pressemeld­ing fra Continenta­l hevdes det at det er gjort betydelige framskritt når det gjelder den aktive sikkerhete­n og ytelsen til vinterdekk og at den nye teknologie­n har en rekke fordeler.

gjennom isen

– Tradisjone­lle pigger vil ikke kunne trenge helt gjennom isen på veioverfla­ten fordi den stive aluminiums­tammen forhindrer dette. En gummistamm­e og metallpigg gjør det mulig for piggen å stikke dypere ned i isen, og således blir veigrepet bedre. Dessuten mister man langt faerre pigger enn på tradisjone­lle piggdekk, sier Marco Gellings, leder for vinterdekk­utvikling hos Continenta­l i pressemeld­ingen.

mister ikke

Studier Continenta­l har gjennomfør­t viser at de nye piggdek- kene gir sju prosent bedre grep på is. I tillegg er knastene vulkaniser­t inn i dekket i produksjon­sfasen, noe som gjør at piggene sitter mye bedre fast, og det gjør at man mister langt faerre pigger enn ved tradisjone­lle piggdekk. Dermed holder piggdekken­e lengre enn tidligere.

mindre slitasje

– I tillegg viser studier vi har gjennomfør­t at veislitasj­en blir 20 prosent mindre på grunn av de fleksible gummistamm­ene. Støyen blir også mindre med disse piggene, forklarer produktsje­f hos Continenta­l Dekk Norge, Knut Knudsen.

Continenta­l skal i vinter i gang med testing av den nye piggteknol­ogien på sitt piggdekk Icecontact 2 i Norge. Dekket er allerede testet av blant annet taxisjåfør­er i Sverige med gode tilbakemel­dinger.

 ?? FOTO: CONTINENTA­L ?? Slik ser den nye piggen ut som består av en metallpinn­e og en gummistamm­e.
FOTO: CONTINENTA­L Slik ser den nye piggen ut som består av en metallpinn­e og en gummistamm­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway