Fædrelandsvennen

Lar seg ikke bekymre av lønnsgal

Disse to spillerne hadde alene sprengt hele Vipers sitt lønnsbudsj­ett. Klubben kan ikke konkurrere om topplønnin­gene til de best betalte spillerne de møter i Champions League.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Forskjelle­ne er enorme. De kan ikke sammenlign­es, sier Tor Odvar Moen.

Onsdag kom skattelist­ene. De viser at de fleste av Vipers-jentene har helt ordinaere norske lønninger. Det er en del av utfordring­en når sørlending­ene skal konkurrere med klubber som har lønnsbudsj­etter i en helt annen liga.

Onsdag vant Vipers 31-26 mot Sola, og sikret med det Nm-finale i Spektrum. Men søndag venter en helt annen motstand borte mot Bietigheim i Champions League.

– Mye Mer penger nå

Tor Odvar Moen var hoved- eller assistentt­rener i Larvik i en årrekke, blant annet da klubben spilte tre finaler i Champions League – inkludert da de vant i 2011. Også den gang ble Larvik omtalt som David i kamp med Goliat fordi lønnsforsk­jellene var så store. Nå har Moen fått et enda større innblikk i europeisk topphåndba­ll, som trener for det ungarske storlaget, Siófok. Det han opplever er ikke lystelig – sett med norske øyne.

– Jeg tror vi klarte å beholde mange av de beste spillerne i Larvik fordi de fikk spille Champions League, og fordi de opplevde at da de presterte der så var det godt nok for å spille på landslaget. I tillegg kunne de livnaere seg av håndballen. Forskjelle­n nå er at det er så mye mer penger å tjene ute i Europa. Det frister mange spillere, sier Moen.

Han forteller at det gjerne er staten, kommunen, rike eiere eller sponsorer som finansiere­r satsingen, mens norske klubber i hovedsak får midler fra sponsorer.

– Og der går det en grense for hva du kan hente inn, sier Moen som tror det er enda tøffere å utfordre europaelit­en nå enn da Larvik var på topp for få år siden.

– Husk at de europeiske klubbene opererer med nettolønni­nger, og at spillerne gjerne har fri bil og leilighet i tillegg, sier 53-åringen.

Drøyt fem Mill.

Ifølge det rumenske nettstedet tolo.ro var Bucurestis Cristina Neagu best betalte kvinnelige håndballsp­iller forrige sesong med cirka 2,5 millioner kroner, foran Nora Mørk (cirka 2,3 mill.) og Alexandra Lacrabere (cirka 1.95 mill.). Siden den gang har svenske Isabella Gulldén slått alle rekorder med en årslønn på nesten tre millioner i franske Brest.

– Én ting er de enorme topplønnin­gene, men den kanskje aller største forskjelle­n er dem som ligger i sjiktet under der, men som likevel hever mellom fireog ni tusen euro i måneden netto (38.000-86.000 kroner), som også er langt mer enn hva norske klubber kan konkurrere med, sier Moen.

Ifølge daglig leder Terje Marcussen har Vipers et lønnsbudsj­ett på drøyt fem millioner kroner, og det skal ikke vaere noen eksterne investorer som dekker lønn. Ifølge skattelist­ene, som ikke nødvendigv­is gir et riktig bilde av lønna de mottar i Vipers, ettersom flere av spillerne har andre jobber på si, er Linn Jørum Sulland best betalt – med 552.881 kroner i inntekt i 2017. Mens Katrine Lunde, som bare spilte halve året etter overgangen fra russisk håndball, hadde 445.678 kroner. Kari Brattset innkassert­e 313.698 som Vipers-spiller og osteopat to dager i uka.

final four

Nå hever hun langt høyere lønn hos Champions League-vinner Györ.

– Noe av utfordring­en er at når norske klubber presterer på europeisk toppnivå, så får de beste spillerne tilbud fra europeiske toppklubbe­r, slik som Brattset gjorde fra Györ, sier Moen.

I så måte har Vipers også denne sesongen en rekke spillere som fort kan få tilbud av europeiske toppklubbe­r, dersom de fortsetter å levere i Champions League. Sist helg sjokkerte de ved å slå Bucuresti, med to av verdens best betalte spillere på laget i Neagu og Lekic, 31-26 i Romania.

Det gir håp for Vipers som på sikt har tatt mål av seg å nå final four (topp fire) i Champions League.

– Vipers kan klare det. Kommer de seg gjennom gruppespil­let, kan de vaere med å slåss. Men straks de leverer en god sesong vil det vaere interesse fra storklubbe­r. Så spørsmålet er om de klarer å bli en gjenganger i final four, sier Moen, som dog virkelig lot seg imponere av hva de viste mot Bucuresti.

– En fantastisk prestasjon. De viser at de har nivået inne, sier Moen.

tidligere Larvik-trener

Verken daglig leder Terje Marcussen eller trener Ole Gustav Gjekstad lar seg bekymre av lønnsgalop­pen i europeisk topphåndba­ll.

– Vi har lagt vår plan, og kan ikke la oss bekymre av at andre tilbyr mye høyere lønninger. Hvis vi kaster oss inn i den så er vi ferdig på kort tid, sier Marcussen.

Han ser for seg at Vipers på sikt kan heve dagens budsjett fra 16 til 20-25 millioner.

– Da bør vi kunne konkurrere på det sportslige. Men personlig tenker jeg at det er fornuftig å ha noe å gjøre ved siden av, sier Marcussen, som likevel signaliser­er lønnsøke i klubben.

– Ting henger sammen, og så lenge omsetninge­n øker så er det også naturlig at lønningene øker, sier Marcussen.

Gjekstads erfaring er at spillerne han har vaert trener for slett ikke har vaert enkle å lokke med høye lønningspo­ser.

– Min opplevelse er at jenter

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Som tidligere trener i Larvik og nåvaerende trener i ungarsk topphåndba­ll har Tor Odvar Moen god innsikt i europeisk topphåndba­ll, og hva klubbene betaler i lønn. Her avbildet i forbindels­e med en seriekamp mellom Vipers og Larvik i Aquarama i fjor.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Som tidligere trener i Larvik og nåvaerende trener i ungarsk topphåndba­ll har Tor Odvar Moen god innsikt i europeisk topphåndba­ll, og hva klubbene betaler i lønn. Her avbildet i forbindels­e med en seriekamp mellom Vipers og Larvik i Aquarama i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway