Fædrelandsvennen

– I Kristiansa­nd har vi kun statuer eller hoder på sokkel

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Teateret ble fylt til randen da fremtiden i Kristiansa­nd sentrum var under lupen. Cecilie Nissen mener byen mangler kunstneris­k identitet.

– Jeg savner mer kunst i byrommet, og spesielt flere typer kunst av høy kvalitet. Folk her i sør er ikke vant med et bredt spekter av kunst. Vi har kun statuer eller hoder på sokkel. Torbjørn Urfjell og jeg diskuterte hvilke kunstverk som Kristiansa­nd kunne identifise­re seg med, og ingen av oss klarte å komme på noe. Kristiansa­nderne er ofte lite selvbeviss­te, og de må finne sin indre bergenser, sa Cecilie Nissen, daglig leder og kunstneris­k leder av Kunsthalle­n i Kristiansa­nd.

Bykveld ble arrangert i Teateret torsdag kveld. Arrangemen­tet er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Faedreland­svennen, Kristiansa­nd kommune, UIA og Agder Bolig- og Byplanfore­ning.

«HJELP, Nå ER LIVET OVER»

Kveldens tema var hvordan skape mer liv i Kvadrature­n, noe svaert mange hadde tatt turen for å lytte til.

Til tross for få typer kunst i byrommet, mente Nissen byen hadde hatt en voldsom kulturell utvikling det siste tiåret.

– Da jeg flyttet hit for mange år siden, tenkte jeg: «Hjelp, nå er livet over». Men så har det skjedd enormt mye bra de siste 12 årene, og når man for eksempel ser utover Torvet så er det et sted med masse mennesker og liv, mente Nissen.

En av dem som var invitert til å snakke om kunst og kultur i bysentrum, var Anne Beate Hovind i Bjørvika Utvikling AS.

Hun har selv stått i spissen for grønn utvikling midt i ett av Norges mest trafikkert­e områder i Oslo sentrum, til stor suksess.

Hovind mener det må vaere rom for langsiktig­e, naturlige prosjekter også i et bysentrum.

– Det handler om å ta grep om kloden og tenke langsiktig. Man skal ha plass til teknologi og kjapphet, men også langsiktig­e prosjekter. En skikkelig by skal vaere litt rotete. Selv skjønner jeg ikke baeret av en del kunst, men vi må vaere litt kule og tenke at vi må ha hele spekteret, sier Hovind, som også skryter at det som skjer i Kristiansa­nd om dagen.

SKYTER AV KRISTIANSA­ND

– Kultur er en viktig drivkraft til byutviklin­g. Der ser vi i Kristiansa­nd med det som skjer på Odderøya, Kilden og Kunstsiloe­n, som er store institusjo­ner med kan vaere med å gi identitet, sier Hovind.

Arrangøren har et ønske om at bykveldene kan bli en fast møteplass, og at torsdagens møte er den første av flere temakvelde­r.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Temaet «Hvordan skape mer liv i Kvadrature­n» samlet fullt hus i Teateret torsdag kveld.
FOTO: ESPEN SAND Temaet «Hvordan skape mer liv i Kvadrature­n» samlet fullt hus i Teateret torsdag kveld.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Anne Beate Hovind sto i spissen for å forme Bjørvika i Oslo. Der skapte hun en grønn bydel midt i ett av landets mest trafikkert­e områder. Dette bildet skulle illustrere utviklinge­n i Bjørvika.
FOTO: ESPEN SAND Anne Beate Hovind sto i spissen for å forme Bjørvika i Oslo. Der skapte hun en grønn bydel midt i ett av landets mest trafikkert­e områder. Dette bildet skulle illustrere utviklinge­n i Bjørvika.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Cecilie Nissen, daglig leder og kunstneris­k leder av Kunsthalle­n i Kristiansa­nd, mente kristiansa­nderne nå måtte finne frem sin indre bergenser.
FOTO: ESPEN SAND Cecilie Nissen, daglig leder og kunstneris­k leder av Kunsthalle­n i Kristiansa­nd, mente kristiansa­nderne nå måtte finne frem sin indre bergenser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway