Fædrelandsvennen

Hverdagen til psykisk syke er preget av å ikke kjenne seg igjen.

To merkedager er nettopp forbi. Den ene la knapt de spesielt interesser­te merke til, den andre var uungåelig å få i fleisen.

- MELISSA LESAMANA Har bakgrunn fra politikk, bistand, undervisni­ng og forskning. Er for tiden delvis ufør. FOTO: NTB SCANPIX

Melissa Lesamana

Én var verdensdag for psykisk helse – den andre Halloween – alle helgeners eller de dødes dag, litt ettersom hvordan man tolker sammensuri­et den sistnevnte står for. Den ene en tankevekke­nde dag, den andre omgjort til kommersiel­l festdag av rang.

For selv om de dødes dag er regnet som en festdag, er dette så langt fra sannheten man kan komme når det gjelder beskrivels­en av de naermest levende døde – de som er så psykisk syke at de ikke føler seg levende.

Et sted på veien møtes de to dagene i det som står tilbake for så altfor mange mennesker: De halvdødes hverdag.

Hverdagen til psykisk syke er preget av å ikke kjenne seg igjen. Ikledd kostymer hvor de er mer eller mindre gjenkjenne­lige. Noen i naermere zombie-tilstand, andre med energi som troll i eske, for så å trekke seg like raskt tilbake som man spratt opp. De skumle, de underfundi­ge, eller dypt sørgelige.

Verdensdag­en for psykisk helse hadde mottoet: «Vaer raus». Det er litt det samme som gjelder når man går knask eller knep. Vaer raus, ellers blir du utsatt for knep. takt med at Halloween er et økende fenomen, er også psykisk uhelse voksende. Den ene får stadig mer penger i omløp og oppmerksom­het, den andre er på tilbakegåe­nde. Faerre akuttplass­er, lengre ventetider, strengere krav. Tall fra Folkehelse­institutte­t viser at om lag 70.000 barn mellom alderen 3-18 år har psykiske lidelser som krever behandling.

De vanligste psykiske lidelsene er angst, depresjon og rusrelater­te lidelser. Hver fjerde nordmann vil få en angstlidel­se i løpet av livet, hver femte en depresjon. Antall tapte arbeidsår på bakgrunn av psykiske lidelser og atferdsfor­styrrelser, topper statistikk­en. Uførepensj­on innvilges i gjennomsni­tt ni år tidligere for psykisk lidelser enn for kroppslige lidelser. Av uføretrygd­ede under 30 år, utgjorde psykiske lidelser over 60 %.

617 begikk selvmord i 2016. Det er i tillegg skyhøy statistikk for selvmord fra dem som allerede får institusjo­nell hjelp. De halvdøde som til slutt ikke orker mer. De som ikke bare lenger ser sorte hull i livet,

Imen som ikke ser hvorfor man skal famle i mørket. Bli kvestet og skadet av ukjente våpen som stikker en i sjelen og hjertet. Det er få ting som gjør så vondt som å se mennesker lide. Når man i tillegg ikke klarer komme bort fra både sitt eget skinn, og ikke minst sitt eget sinn for å finne et øyeblikks fred, er det hjerteskja­erende. eg har som så mange andre vaert i sorte hull før. Stått på bunnen av et stadig mer klaustrofo­bisk rør som trekker seg sammen og gjør rømningsve­iene utilgjenge­lig. Fluktruten har ikke alternativ­er, og man tenker kun ren magi eller mirakler kan få en ut. Det er så mange årsaker til at man havner der, men én er stadig mer fremtreden­de. Følelsen av mislykketh­et.

Et perfeksjon­ssamfunn har gjort flere av oss mer skjøre. Forskere ved Folkehelse­institutte­t har dybdeinter­vjuet etterlatte til unge menn som begikk selvmord. Hovedfunne­t tyder på en saerlig sårbarhet med hensyn til at de opplevde seg som avvist, samt ikke å ha lykkes med å nå sine mål.

Statistisk sett er også flere jenter og kvinner rammet av psykiske lidelser enn menn, og spesielt blant unge jenter, er svaret sam-

J

menfallend­e med mestring, vaere perfekt og ikke kunne leve opp til forventnin­ger.

Psykisk helse får riktignok oppmerksom­het, og ingen mener det er uviktig, tvert imot. Likevel snakkes det for løst og for overfladis­k om det. Mange åpner mer opp om egne lidelser, men gjerne når de er helet og kommet seg ovenpå. Hva med de som svever i limbo, som roper om hjelp med skingrende stemme, men som aldri blir hørt? De som ikke når inn. Det er ofte det som karakteris­erer evaluering­er i psykiatrie­n: De fikk ikke hjelp tidsnok, og ble heller ikke tatt alvorlig nok. t sted på veien er det også blitt for lite erkjennels­e av å kunne innse at det å vaere middelmådi­g er relativt normalt på de fleste områder i livet. Derfor havner også altfor mange begreper og følelser i en stadig utvidet overskrift av psykisk uhelse. Det er litt som med legevakten – for mange oppsøker den for grunner som ikke er så alvorlig som hva institusjo­nen er til for.

Å vaere sørgmodig, nedstemt og føle man ikke duger, er relativt normalt i et liv. Det er ikke synonymt med å vaere psykisk syk.

ELikevel er det skapt enorme forventnin­ger til fiktive mål for resultator­ientering som gjør at folk blir syke. Aldri god nok gir selvsagt naering til at det likevel ikke er noe poeng i å prøve engang.

For noen kan aldri tiltak bli gode eller presise nok. For andre, er det enkle grep som skal til. Å vaere psykisk syk kan kanskje en dag bli trendy og kommersiel­t, men det å leve i et konstant kostyme på en scene hvor lyskastere­n står feil innstilt og kaster skygger i ugunstige og forkjaerte retninger, er ikke en rolle som ønskes for noen. e dødes dag ser til minner av skikkelser de ikke lenger kan ta og føle på, men hvor man kjenner et naervaer. Hadde vi klart å kjenne naervaeret til alle psykisk syke i landet, hadde vi grøsset så kraftig at en ble skremt for livet. Man hadde følt seg halvdød.

D

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Et perfeksjon­ssamfunn har gjort flere av oss mer skjøre, skriver Lesamana.
Et perfeksjon­ssamfunn har gjort flere av oss mer skjøre, skriver Lesamana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway