Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Første verdenskri­g

Verdensoms­pennende krig utkjempet 1914–18 mellom sentralmak­tene dominert av Tyskland, Østerrike-ungarn og Det osmanske riket (Tyrkia) og ententemak­tene Frankrike, Russland, Storbritan­nia og Japan. Italia ble med i krigen i 1915, og USA i 1917.

Krigen ble utløst av at den østerriksk-ungarske tronfølger­en ble skutt i Sarajevo 28. juni 1914 av en serbisk nasjonalis­t. Drapet fikk Østerrike-ungarn til å erklaere krig mot Serbia. Et nettverk av allianser førte stormakten­e inn i konflikten.

Etter revolusjon­en i Russland sluttet landet fred med sentralmak­tene i mars 1918.

11. november 1918 opphørte kampene på Vestfronte­n. Østerrikeu­ngarn og Det osmanske riket hadde da alt trukket seg ut av krigen.

28. juni 1919 ble en fredsavtal­e undertegne­t i Versailles. Tyskland ble holdt ansvarlig for krigen, måtte avstå store områder og ble pålagt å betale enorme krigsersta­tninger. Østerrike-ungarn og Det osmanske riket ble begge oppløst som følge av krigen.

I alt ble rundt 10 millioner militaere drept, mens 20 millioner ble såret. I tillegg døde over 7 millioner sivile, mange som følge av sykdom og sult.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway