Fædrelandsvennen

Får kritikk for ikke å ha kontroll på renovering­en

- JARLE R. MARTINSEN

Kirkesente­ret i Mandal får kritikk for å tilsynelat­ende å ikke ha kontroll på renovering­en av kirka. Den kritikken skjønner de.

– Det er ikke vanskelig å forstå de som er kritiske til det som foregår med kirkebygge­t. Utfordring­en er at dette er et meget komplekst pionerarbe­idet der det ikke er mulig å vite hva sluttsumme­n blir.

Det sier kirkeverge Øystein Ramstad og byggeleder Trond Helleren fra Multiconsu­lt.

I driftsstyr­et i forrige uke var spesielt Høyres Ove Nodeland kritisk til prosjektet som sluker millioner av kroner. På møtet redegjorde kirkesente­ret, som er byggherre, for hvorfor de trenger ytterliger­e 13,6 millioner kroner for å få på plass tårnet igjen, samt å begynne på reparasjon­en av det sørøstlige hjørnet der det også er mye råte.

JOBBER IKKE ETTER BUDSJETT

– 13,6 millioner kroner er et så nøyaktig estimat som vi har kommet til etter alle faglige råd vi har innhentet. Men det kan bli mindre, det kan bli mer, sier Helleren.

Han sier at det ikke er mulig å jobbe etter et budsjett – kun estimat.

– Det er jo beskrivend­e at man i 2015 mente at reparasjon­en av tårnet ville koste 17 millioner kroner. Det viser seg nå å koste minst 29 millioner kroner når alt er åpnet opp og man ser hva som må repareres, sier Ramstad.

Han påpeker at kommunens administra­tive ledelse har vaert månedlig orientert om framdrifte­n fra deres egen prosjektle­der.

– Politikern­e mente dere skulle ha stanset arbeidet da det ble klart at man trengte enda flere millioner kroner?

– Utfordring­en har vaert at vi må inn under kledningen for å avdekke skadene, svarer de til denne kritikken.

PENGESLUK UTEN LIKE

Ove Nodeland sier han skjønner at dette er et svaert vanskelig arbeid.

– Likevel ser dette ut til å bli et pengesluk uten like, ikke minst med enda flere kirker med råte når vi blir sammenslåt­t kommune, sier han.

Han fastslår at kommunen ikke har pengesumme­ne som kreves.

– Det er riksantikv­aren som vil ha kirka renovert på en spesiell og kostbar måte. Da må de bidra mye mer økonomisk også, mener han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandal kirke står uten tårn for tiden. Ytterliger­e vel 13 millioner kroner må bevilges for å få tårnet på plass igjen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandal kirke står uten tårn for tiden. Ytterliger­e vel 13 millioner kroner må bevilges for å få tårnet på plass igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway