Fædrelandsvennen

NHHS lederduo på KKG

-

– Vi har fått mange gode studenter herfra, og tar gjerne imot flere. I salen sitter det helt sikkert unge mennesker som kommer til å ta opp tråden, sier rektor Øystein Thøgersen fra Norges Handelshøy­skole i Bergen.

– Vi har fått mange gode studenter herfra, og tar gjerne imot flere. I salen sitter det helt sikkert unge mennesker som kommer til å ta opp tråden, sier rektor Øystein Thøgersen fra Norges Handelshøy­skole i Bergen.

Sammen med sin prorektor («nestkomman­derende»») Linda Nøstbakken har han tatt turen til Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle denne mandagen for å snakke om framtidas økonomer. De vil stå overfor andre utfordring­er enn de som utdannet seg for bare ti år siden, er budskapet.

At NHHS akademiske lederduo dukker opp på Gimle, har også med Gründeruka å gjøre. KKG ser nemlig sitt snitt til å slå nok en økonomifag­uke sammen med nettopp Gründeruka. Så nå sitter bortimot 300 Vg3-elever fra studieforb­eredende linje i salen.

Mange av dem kommer sannsynlig­vis til å søke seg til NHH. Polariseri­ng Thøgersen, som også er professor i samfunnsøk­onomi, sveiper gjennom en stadig mer polarisert verden hvor endringene skjer så raskt at «du er nødt til å få opp farten», som han uttrykker det.

– Megatrende­ne dreier seg om teknologis­ke og demografis­ke endringer, urbaniseri­ng, skift i økonomisk makt – jevnfør USA og Kina – og ikke minst klimaendri­nger, lyder det med tydelig, faglig engasjemen­t fra podiet.

Men robotiseri­ngen, som så mange frykter, har ikke rektoren sett all verden til ennå.

– I de nasjonale dataene for arbeidspro­duktivitet er det lite å se til effekter av roboter og digitalt skifte. Tvert imot; veksttakte­n har avtatt. Så finnes unntak. I finanssekt­oren har produktivi­teten skutt i vaeret etter Vipps og andre digitalise­ringstilta­k. Det kommer nok til andre bransjer også etter hvert, mener Nhh-rektor Thøgersen.

Bredt spekter jobbmuligh­eter I Thøgersens budskap inngår også at dyktige økonomer har et enormt bredt spekter av jobbmuligh­eter, og at mange av dem har en tendens til å havne i jobber de neppe hadde sett for seg på forhånd.

Tittelen på prorektor Linda Nøstbakken antyder da også litt om bredde: «Innovasjon, elektrisit­etslagring og fornybar energi»

Innvandrer­e som havner i et bredt spekter av situasjone­r i Norge, har behov for veiledning. Det samme gjelder ofte nordmenn som får med dem å gjøre.

AKMAL ALI, gründer

heter det. Og selv om Nøstbakken har en siviløkono­m-utdanning i bånn, har hun bygget på med både cand.oecon- og dr. oecon-titler, som peker mer i samfunnsøk­onomisk retning. Alt fra NHH.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? F.v. Knut Gunnar Aasen, som er rektor ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle, deretter rektor Øystein Thøgersen og prorektor Linda Nøstbakken ved Norges Handelshøy­skole i Bergen. Hos KKG kombineres ei økonomifag­uke med Gründeruka.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN F.v. Knut Gunnar Aasen, som er rektor ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle, deretter rektor Øystein Thøgersen og prorektor Linda Nøstbakken ved Norges Handelshøy­skole i Bergen. Hos KKG kombineres ei økonomifag­uke med Gründeruka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway