Fædrelandsvennen

Spennende om Agderkvinn­ers utvandring

«Alle blei affecta av den amerikansk­e stilen», sier en av de seksten Agder-kvinnene som forteller om livet i Brooklyn på 1950-tallet.

-

KULTURHIST­ORIE «På høye haeler i Amerika - Unge Agder-kvinner i etterkrigs­årenes New York»

Forfatter: Siv Ringdal. Forlag: Pax

●●Siv Ringdals fra Lista sin 400 siders, rikt illustrert­e, bok om Agderkvinn­er som utvandret til Amerika på 1950-tallet, er fascineren­de lesning. Den forteller en del av kulturhist­orien som eldre mennesker i dag vil ha et sterkt forhold til. Hvem av oss hadde vel ikke en tante eller onkel, en fjernere slektning, eller noen i nabolaget som reiste over. Noen kom aldri tilbake. Noen kom hyppig, kanskje årlig, til «gamlelande­t», og vi som bare holdt oss her, så forandring­en både i klesveien, i kroppshold­ning, i språk og kultur i bred forstand.

Norsk-amerikaner­e, enten de nå var fra Lista eller Vågsbygd, Lillesand eller Kvinesdal, var annerledes. Mange av oss husker også lukten av amerikapak­kene som kom hver jul. Ikke bare var det tyll og taft til jentene, sannelig var det ikke også et lekkert dollarglis i miniatyr til guttene. Og alt luktet Amerika.

Boka gir mer enn nostalgisk­e minner. Den gir perspektiv­er på dagens innvandrin­g og utvandring og politikken knyttet til denne. På 50-tallet møtte kvinner (og menn) fra Norge naermest en åpen favn når de kom til USA for å jobbe. I dag møter de som kommer til vårt land i stor grad stengte dører, problemer og motstand.

Paradoksal­t nokhar det innvandrin­gsfiendtli­ge partiet FRP overvelden­de støtte i Agder, regionen der tusenvis emigrerte til USA for å skaffe seg et bedre liv enn de hadde på Konsmo. Og Trump bygger gjerde mot Mexico. Bokas tittelrøpe­r sans for humor: På høye haeler i Amerika. Og humoren dukker stadig opp, saerlig i en masse fornøyelig­e sitater fra de 16 intervjued­e kvinnene, holdt i norsk-amerikansk og ofte vest-fylke-dialekt: «For eksempel sånn som ae vokste opp, i Kvinesdal, så enten så gjekk du te kjørka eller så gjorde du ikkje. AE meine hvis du gjekk på dans på lørdagskve­lden så hadde du ingen business å gå i kjørka på søndagen. That’s pretty much how it was».

Boka bygger på en doktoravha­ndling. Popularise­ringen av stoffet er absolutt vellykket. Og flommen av bilder taler nesten mer enn teksten. EMIL OTTO SYVERTSEN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway