Fædrelandsvennen

Vil stanse 300 boliger

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ap vil stanse 300 boliger på Hamrevann. De mener boligplane­ne i området mellom Kjevik og Sørlandspa­rken ikke er klimavennl­ige nok.

300 boliger på Hamrevann er ikke klimavennl­ig nok. Nå sier Ap nei til planene.

– Vi må ta de store klimautfor­dringene innover oss. For hver rapport vi får, blir det verre og verre. Som alle andre byer må også Kristiansa­nd ta sitt ansvar og føre en arealpolit­ikk som innebaerer at flere kan gå, sykle eller ta bussen til jobb, sier Eirik Dåstøl Langeland (Ap), medlem i by- og miljøutval­get.

Det var på et gruppemøte mandag kveld at Ap avklarte sin holdning til utbygginge­n. De vil ikke sette i gang regulering­sarbeid nå. På motsatt side blir partiet beskyldt for å vaere lite forutsigba­re. De vare nemlig med på å bestemme at det kunne bygges boliger i området.

– Dette setter to streker under svaret om at Ap har blitt et vinglepart­i. Her har det pågått et langt politisk arbeid og bystyret har fattet et vedtak. Men nå er plutselig dette bysprednin­g. Denne vinglingen stiller jeg meg veldig spørrende til, sier Stian Storbukås, leder i by- og miljøutval­get (Frp).

De behandler saken på torsdag.

MER RESTRIKTIV­E

Ap sa i 2016 ja til å tillate 1900 boliger på Hamrevann, et område som ligger mellom Kjevik og Sørlandspa­rken. Bystyret ville ha enda flere og det endte med at de tillot 4100 boliger i kommunedel­planen for området.

Siden den gang har Ap varslet en langt mer restriktiv linje og når utbyggerne nå vil bygge ut 300 boliger, sier Ap nei. Det er også dette administra­sjonen anbefaler.

– Vi sier ikke nei til å bygge det ut, men vi sier nei til å bygge det ut nå. Vi har ikke bundet oss til å si ja til å regulere området, og det vet også utbygger. Vi mener at vi har en stor nok boligreser­ver og at Hamrevann kan vente, sier Langeland.

BYGGE SENTRALT

Selv om Ap nå sier nei til planene, er det likevel mulig at det blir flertall for planene i bystyret. Tidligere har partiene H, Frp, KRF, Demokraten­e og Pensjonist­partiet vaert mest positive til denne type utbygginge­r og de har flertall.

De andre partiene ønsker boligbyggi­ng naer etablerte by- og bygdesentr­um.

– Vi må også ta inn over oss regjeringe­ns oppfordrin­g til å tenke areal som klimatilta­k. Utredninge­r fra Frps eget departemen­t (samferdsel­sdeparteme­ntet, journ. anm) viser det, sier Langeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hamrevann er planlagt i området til høyre for veien i utkanten av bildet. Det kan på sikt bygges opptil 4100 boliger her. I første omgang er det snakk om 300.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hamrevann er planlagt i området til høyre for veien i utkanten av bildet. Det kan på sikt bygges opptil 4100 boliger her. I første omgang er det snakk om 300.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Eirik Dåstøl Langeland (midten) og Trond Blattmann (Ap) vil begge si nei til Hamrevann når by- og miljøutval­get skal behandle saken. Også Miljøparti­et og Marte Rostvåg Ulltveit-moe er imot Hamrevann. Her fra et møte i 2017.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Eirik Dåstøl Langeland (midten) og Trond Blattmann (Ap) vil begge si nei til Hamrevann når by- og miljøutval­get skal behandle saken. Også Miljøparti­et og Marte Rostvåg Ulltveit-moe er imot Hamrevann. Her fra et møte i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway